2017MotoSport

The Most RALLY #2

Po loňském nultém ročníku se letošní The Most RALLY #2 jela již jako plnohodnotný závod o mistrovské body RI Okna Rallysprint série vypsané Autoklubem ČR. Závodníci a fanoušci si dali dostaveníčko již v pátek, 2.června 2017, na mosteckém náměstí, kde se většina posádek v rámci sportovního odpoledne představila. Vlastní závod začal v sobotu, 3.června 2017, ráno. Pořadatelé připravili pro závodníky, ale i pro diváky docela náročný kolotoč erzet a přejezdů. Letmým pohledem do časového harmonogramu soutěže lze zjistit, že délka rychlostních zkoušek je 70,4 km a přejezdů k nim činila 249,8 km! Na autodromu v Mostu, kde měli závodníci zázemí, se jely jen dva krátké prology. Vše podstatné se odehrávalo v kopcovitém terénu v blízkosti Kláštercem nad Ohří. Zde, na zcela nových tratích, padesátka jezdců bojovala o vítězství ve svých třídách i absolutním pořadí. A že to nebude žádná selanka, naznačovala opatrná vyjádření jezdců po seznamovacích jízdách v pátečních prohlášeních. Aby ne. Rovných úseků poskrovnu, jestli vůbec nějaké byly. Jelo se do kopce a nebo z kopce. Vlásenky, protahováky a vracáky ve všech variantách a podobách. Silnice, silničky a úzké lesní cesty s kvalitním povrchem dávaly možnost se soutěžákům patřičných způsobem vyřádit. Ale pozor! Každá chybička byla patřičně potrestána. Časovou ztrátou v tom lepším případě, v tom horším i značně pochroumaným vozem. Výzva pro jezdce, paráda pokoukání pro diváky. Pro ně připravili pořadatelé několik přijatelně dostupných diváckých míst. I když počasí bylo letní, podpořit závodníky k tratím přišli jen skalní fandové.

Sobotní program odstartoval prologem na autodromu, v jehož cíli bylo klasifikováno čtyřicet pět vozů. V cíli druhé rychlostky u Klášterce nad Ohří, již jen čtyřicet tři vozů a na čele se vytvořila silná dvojka, která se ostatním začala vzdalovat. Jaromír Tarabus – Martin Vlček. Za nimi se na třetím místě usadil Karel Trněný. V průjezdu dalších RZ Jaromír Tarabus najížděl na Martina Vlčka další a další vteřinky. Zdálo se, že si jede jistě pro vítězství. Jenže v osmé, předposlední rychlostce ho postihl pomalý defekt a ztráta jedné minuty zamíchala pořadím na čele celkové klasifikace. Do posledního měřeného úseku vyjížděl Martin Vlček s náskokem téměř dvaceti tří vteřin na druhého Jaromíra Tarabuse. Přidal ještě dalších šest a stal se celkovým vítězem The Most RALLY #2. Na stupně vítězů je doprovodil Karel Trněný, který skončil na třetím místě.

Ohlasy hlavních aktérů v cíli:

Jaromír Tarabus – „Do něčeho jsme asi vrazili, asi bylo něco na cestě. Každopádně přišel defekt a jeli jsme snad pět kilometrů po prázdném kole. Je to velké zklamání. Závod jsme měli dobře rozjetý, mrzí to hodně. Navíc jsme potřebovali body do mistráku.“ svěřil se smolař závodu.

Martin Vlček – „Ztráceli jsme po celou dobu zhruba 20 vteřin, což je v tak krátkém závodě hodně. Nicméně po úpravě podvozku jsme něco málo stáhli. Nakonec rozhodla předposlední rychlostní zkouška.“ upřesnil vítěz.

Krátký pohled do výsledků absolutní klasifikace :

1. Martin Vlček Jindřiška Žáková Ford Fiesta R5  
2. Jaromír Tarabus Danielem Tunkrátem Ford Fiesta R5 +29,8
3. Karel Trněný Christianem Doerrem Škoda Fabia WRC +1:16,7
4. Petr Trnovec Miroslav Staněk Ford Fiesta R5 +1:51,5
5. Lumír Firla Zdeněk Jůrka Mitsubishi Lancer Evo IX +2:02,1