2017MotoSport

16. Global Assistance Setkání mistrů Sosnová 2017

Závěr roku 2017 se kvapem blíží. Je to také čas hodnocení úspěšnosti uplynulé sezony. Jednou ze sportovně společenských akcí je i setkání mistrů motoristického sportu na Autodromu v Sosnové u České Lípy. Exhibiční závody pozvaných vítězů jednotlivých automobilových kategorií. Jen zde můžete vidět na dráze přímé souboje vozů třídy rally, rallycross a autokrosu. Naživo vidět světové legendy rally. Na dráze i v depu. Obdivovat nádherné plně funkční „historické“ vozy z 80. a 90. let minulého století. A o pár metrů dále současnou techniku pro závody WRC2, nebo speciály pro Dakar rally. Letos se tento motoristický svátek konal 17.-18. listopadu 2017. Páteční den byl vyhrazen tréninkovým jízdám. Sobota již ostrým soubojům.
Sobotní předpověď počasí slibovala typický podzimní den. Chladno, zataženo, mrholení. Bohužel vše se vyplnilo na sto procent. Diváků bylo poskrovnu, ale ti co přišli, se bavili. Dráha byla vlhká, místy i mokrá. Jezdci si užívali možnost bezstarostného testování techniky a svých dovedností. O smyky, krátké i delší výlety mimo trať případně decentní ťukance o bariéry z pneu nebyla nouze. V depu bylo dostatek prostoru i času na obdivování techniky, sledování techniků při práci i příležitost ulovit selfíčko s některou z hvězd setkání. U stánků s občerstvením to odsýpalo a ohřát si prokřehlé ruce o kelímek teplé čokolády při pohodovém sledování představení například vozu Fiat Abarth 124 v závodní verzi nebo obdivovat bez tlačenice dakarský speciál značky Peugeot nebyl problém. Sluníčko se sice neukázalo, přesto to byl příjemně strávený den na Autodromu v Sosnové.
Nedělní předpověď počasí slibovala i sluníčko, i když jen lehce vykukující z mraků. Bohužel realita byla jiná. Chladno, zataženo a přidal se i studený vítr. To ale diváky neodradilo. Přišlo jich více jak šest tisíc a bylo se na co dívat. Noční teploty okolo nuly vytvořily na dráze autodromu kluzký povrch. I když v rozjížďkách se již bojovalo o umístění a případný postup do vyřazovacích jízd, jezdci spíše bojovali s dráhou. K vidění byly neplánované smyky, výlety mimo trať i ťukance o bariéry z pneu. Kromě sportovní části Setkání mistrů pořadatelé připravili pro diváky také exhibiční blok. Z tiskové zprávy vybírám :
… do Sosnové letos na pozvání pořadatelů dorazily dvě světové legendy motoristického sportu první velikosti, kterými byl dvojnásobný mistr světa z rally Ital Miki Biasion a Fin Markku Alén, kteří za dva dny rozdali tisíce podpisů fanouškům. Ti na ně při Setkání mistrů číhali doslova na každém kroku a oba matadoři světové rally se dočkali nejednoho doslova dojemného setkání s jejich obdivovateli z České republiky, kteří měli mnohdy první možnost v životě tyto hvězdy spatřit na vlastní oči. Oba závodníci navíc předvedli, že to za volantem stále velmi dobře umí, a diváci je mohli vidět v soutěžním Abarthu 124 Rally třídy R-GT, legendárním Fordu Escort RS Cosworth a v moderní Škodě Fabia R5. Při exhibici dakarského monstra Ford Ranger předvedl Tomáš Ouředníček divákům sílu a krásu dakarských vozů a připomněl tak Dakar Setkání, které se v Sosnové odehraje příští rok v březnu. Diváci, kteří navštívili XVI. Global Assistance Setkání mistrů v Sosnové mohli mimo jiné vidět vystavený dakarský speciál Peugeot 3000 DKR, který zvítězil na loňském Dakaru, a třeba také Škodu Fabia R5 továrního týmu Škoda Motorsport, kterou do Sosnové doprovodila kompletní posádka letošních mistrů ČR v rally Jan Kopecký – Pavel Dresler. Společná autogramiáda všech hvězd setkání mistrů nabídla divákům jedinečnou možnost získat autogramy od automobilových závodníků, kteří se v obdobné sestavě jen těžko ještě někdy sejdou pohromadě.
V závodní části se představil další host světové třídy. Mladý a nadějný jezdec mistrovství světa v rally Fin Teemu Suninen, který si v Sosnové vyzkoušel rallycrossovou Škodu Fabia S1600, se kterou zajel nejrychlejší čas ve své kategorii. Další atrakcí mělo být ostré porovnání motorového a prvního, ryze elektrického soutěžního speciálu Hiper MK1, který pilotoval Jan Černý. Novinka si po absolvování poloviny okruhu postavila hlavu a ukončila spolupráci. Bylo po závodu. Soutěžní odpoledne vyvrcholilo dvěma finálovými jízdami. Kategorii rallycross vyhrál Petr Nikodém, jenž porazil Ervinse Grencise. Nejrychlejším závodníkem kategorie rally byl Martin Vlček s Fordem Fiesta R5, který ve finálové jízdě porazil Poláka Grzegorze Grzyba se Škodou Fabia R5. Absolutně nejrychlejším jezdcem XVI. Global Assistance Setkání mistrů se stal Petr Nikodém, který vyhrál Superfinále.

 

Krátký pohled do výsledkové listiny :

Kategorie autokros :    1. Petr Nikodém, 2. Ervins Grencis, 3. Petr Doležal
Kategorie rally         :    1. Martin Vlček, 2. Grzegorz Grzyb, 3. Igor Drotár
Super finále             :     Petr Nikodém