2019MotoSport

MOGUL DAKAR Setkání 2019

Motoristická sezona začíná již tradičně na Autodromu v Sosnové u České Lípy, tento rok 24. března 2019. Letos již po páté připravili organizátoři pro fanoušky dálkových automobilových soutěží setkání s jezdci Dakaru, Africa ECO race a dalších maratónských akcí. Během neděle se jim představili české i zahraniční týmy s technikou, kterou bylo možné vidět jen v depu Autodromu v Sosnové. Tatra Buggyra Racing, Big Shock Racing a MKR Racing a další přivezly své závodní kamiony. Dakarské technika to nejsou jen kamiony, ale také offroadové závodní automobily, čtyřkolky a motorky. Za volanty a řídítky speciálů seděli špičkoví piloti. Letmý pohled do startovní listiny musel potěšit každého fanouška „dakaru“. Tým Tatra Buggyra Racing se prezentoval dvěma ostrými dakarskými kamiony Tatra Phoenix a navíc Adam Lacko předvedl i okruhový závodní truck. Týmová soupisky Tatra Buggyra budila nadšení,  David Vršecký, Josef Kalina, Martin Kolomý, Adam Lacko, Martin Šoltys, David Schovánek, Tomáš Šikola, Rostislav Plný a Jiří Stross. Pozadu nezůstala ani stáj Big Shock Racing, která představila závodní kamion LIAZ včetně posádky Martin Macík, František Tomášek, Lukáš Kalanka. Na motocyklu je doplnil Jan Brabec. Oživením byla účast týmu MKR Racing s kamiony Renault, které pilotovali Martin van den Brink a Gert Huzink. Jezdce z Africa ECO Race zastupoval Tomáš Tomeček se svojí 100% Tatrou. Motocyklový tým MRG se představil v sestavě Milan Engel, Olga Roučková a Tomáš Kubiena. V Kategorii automobilů diváky potěšili svými speciály Tomáš Ouředníček, Boris Vaculík a nebo Balazse Szalaye. A to byl jen velmi strohý výběr.

Současnou dakarskou techniku doplnila plejáda historických vozů TATRA a LIAZ z velmi úspěšného dakarského období osmdesátých a devadesátých let, včetně jejich pilotů.  Dvojnásobného absolutního vítěze Rallye Paris Dakar Francouze Jean Louise Schlessera a naposlední chvíli nedorazil šestinásobný vítěz Dakaru v kategorii kamionů Karel Loprais, který nedávno oslavil sedmdesátku.

Pořadatelé pro diváky připravili čtyři hodinové bloky, kdy se na okruhu postupně představili zástupci všech kategorií – závodních i historických kamionů, speciálních automobilů, čtyřkolek a motocyklů. Krátké přestávky vyplnily ukázky speciální motoristické disciplíny „drift“ a kaskaderská show.