2019MotoSport

Zlatá přilba letí opět do Austrálie.

Pardubický plochodrážní super víkend zakončila v neděli 6.října 2019 letos již 71. Zlatá přilba města Pardubic. Vrásky na čele pořadatelům dělalo počasí. Po skončení pátečního podniku, U-21 World Championship Final – 3 a vyhlášení vítězů, začalo pršet a s několika krátkými přestávkami skončilo až v neděli nad ránem. Pro nezpůsobilý stav dráhy svítkovského plochodrážního stadionu byl zrušen sobotní závod, 45. Zlatá stuha juniorů. Předpověď počasí na neděli byla optimistická a technická četa od rána upravovala dráhu tak, aby v pravé poledne byl možný slavnostní nástup včetně představení jezdců. Povedlo se. Postupně se před hlavní tribunou seřadili vlajkonoši, na historických motocyklech byli přivezeni závodníci a v červeném voze značky Bugatti dopravena hlavní trofej, Zlatá přilba města Pardubic.

 

71. Zlatá přilba města Pardubic – Pardubice – 6.10.2019
Startovní listina čítala třicet šest závodníků z celého světa. Startovní číslo jedna na své vestě vozil loňský vítěz, australský jezdec Jason Doyle. A za ním následovali borci z Chorvatska, Dánska, Litvy, Finska, Velké Británie, Maďarska, Itálie, Polska, Ruska, Slovinska, Slovenska a Švédska. Českou reprezentaci do boje o zlatou trofej vedl její předloňský vítěz, Václav Milík. Jaké to je, stát na nejvyšším stupni se Zlatou přilbou si už odzkoušeli Jurice Pavlič z Chorvatska, Chris Holder z Austrálie nebo Rune Holta z Polska. Téměř plné tribuny svítkovského plochodrážního stadionu byly připraveny na velkolepé plochodrážní představení. S úderem třinácté hodiny byla odstartována první rozjížďka, první vylučovací skupiny. Specifikum tohoto nejstaršího plochodrážního závodu na světě je závodní schéma, které se za devadesát let nezměnilo. Šest jezdců ve třech rozjížďkách bojuje o tři postupová místa do čtvrtfinálové skupiny ke třem nasazeným borcům. Tři nejlepší postoupí do semifinálové skupiny, aby bojovali o body a postup do malého nebo velkého finále.

 

71. Zlatá přilba města Pardubic – Pardubice – 6.10.2019
Po vyřazovacích a čtvrtfinálových jízdách bylo favoritů na zisk trofeje ještě celá řada. V semifinálových jízdách se již závodí naplno a diváci na stadionu i u televizních obrazovek viděli v každé rozjížďce strhující bitvu o každý bod, který by mohl rozhodnout o postupu do velkého finále a tím i šanci bojovat o vysněnou zlatou trofej. A navíc získat také nový plochodrážní stroj značky Jawa. Poslední dvě rozjížďky, malé i velké finále, se jede na šest kol, což je též ve světě nevídané unikum. Do velkého finále se probojoval jezdec Polska, Švédska, Litvy a tři borci z Austrálie. Nejlépe odstartoval loňský vítěz, australan Jason Doyle. Rychle si vypracoval rozhodující náskok a po zásluze obhájil loňské prvenství. Zbytek startovního pole se musel spokojit s bojem o zbylá místa na stupních vítězů. A boj to byl dramatický. Pro stříbrný věnec si dojel Andžejs Lebeděvs z Litvy a zelený Patryk Dudek z Polska. A jak se dařilo našim? Do semifinálových jízd se probil jen Václav Milík. Ale ve své skupině si vyjel pouze šest bodů, a to stačilo jen na účast v malém finále. I když odstartoval dobře, postupně se propadal polem jezdců a cílem projel jako předposlední. Obsadil pátou pozici, v konečné klasifikaci jedenácté místo.

 
Výsledky 71. Zlaté přilby města Pardubic :

Finále : jízda o 1. až 6. místo

Pozice Číslo Jméno Stát
1 1 DOYLE Jason Austrálie
2 8 LEBEDĚVS Andžejs Litva
3 20 DUDEK Patryk Polsko
4 4 FRICKE Max Austrálie
5 29 LINDBÄCK Antonio Švédsko
2 HOLDER Jack Austrálie

Malá finále : jízda o 7. až 12. místo

Pozice Číslo Jméno Stát
7 27 VACULÍK Martin Slovensko
8 26 ŽAGAR Matej Slovinsko
9 3 HOLDER Chris Austrálie
10 24 KULAKOV Viktor Rusko
11 33 MILÍK Václav Česko
9 AARNIO Tero Finsko