2019MotoSport

Rallycrosscup v Sosnové – finále

Poslední, pátý podnik seriálu Rallycrosscup 2019 se konal 19.října 2019 na Autodromu v Sosnové u České Lípy. V závodním depu se sešla necelá stovka posádek připravená bojovat o body nutné pro co nejlepší postavení v konečném hodnocení sezony. Sosnovské zázemí i trať je většině jezdců dobře známá. A tudíž netuší, co je čeká. Střídající se kvalita asfaltového povrchu doplněná všude přítomným prachem a na několika místech i spodní voda prosakující přes porézní asfaltový koberec pokaždé někde jinde. Bez záludností není ani šotolinová část, se svými nenápadnými nakopáváky a bahenními ostrůvky. Co je nemilé jezdcům, to s potěšením kvitují diváci a fotografové. Je to další zpestření závodního klání. A když se k tomu připočte lehce sychravé proměnné podzimní počasí, jsou podmínky v každé rozjížďce ba přímo okruhu, jiné.

Rallycrosscup – Autodrom Sosnová – 19.10.2019

Organizace závodů je daná. Každý závodník jede tři kvalifikační jízdy. Podle umístění získá body. Případně postoupí do semifinále a následně do finále. I zde v těchto jízdách je umístění bodováno. Celkový součet vyjetých bodů v podniku se sčítá a určuje průběžné pořadí v seriálu a na konci roku jeho vítěze.

Sobotní průběh podniku se měnil podle počasí. První kolo kvalifikačních jízd bylo ospalé. Na trati se pohybovaly jen čtyři vozy a o vzruch se postarala jen pochybení jezdců. Při druhém kole začalo nízkou oblačností prosvítat sluníčko. Nasazení jezdců se začalo stupňovat a výlety mimo trať již byly častější. Také průjezdy při Joker Lap byly dramatičtější. Ve třetím kole, kdy mnohým šlo o vše, postup do semifinále a body do konečného hodnocení, se již na Sosnovou linula sluneční záře. A i když na trať většinou vyrážely jen čtyři vozy, bylo to již závodění se vším všudy. Sem tam ťukanec, kdo se nechal po startu zavřít v chumlu a neuhlídal si zadek se nesměl divit, že se náhle dívá jiným směrem, než kam ostatní peláší.

Rallycrosscup – Autodrom Sosnová – 19.10.2019

Ale to byla jen ochutnávka toho, co nabídly semifinálové jízdy. Do boje o finále vyráželo také šest až osm vozů a pro takový počet již byla sosnovská dráha úzká. Ostré lokty se hodily a bojovat o lepší pozici se začalo i v kritickém místě okruhu. Vracáku za depem. Krásné přehledné místo pro diváky i hrstku fotografů. A jezdci se zde opravdu činili. Ťukance, vytlačení do kaluží, otočení soupeře ale i průjezd natěsno celým vracákem. Krásný závěr celého seriálu. Za krásného podzimního počasí, i přes nulovou propagaci akce, do areálu autodromu zabloudilo poměrně dost diváků. Snad to s propagací bude příští rok lepší. Závody v Sosnové mají opravdu co nabídnout. A jedna super pozitivní zpráva na konec. Podle vyjádření hlavního organizátora pana Daniela Kříže se závodníci mohou připravovat na Rallycrosscup 2020.

Výsledkový servis :

Sosnová 19.10.2019                   :  zde

Konečné pořadí pro rok 2019  :  zde