2020MotoSport

MOGUL Test Rally – Sosnová 2020

Na Autodromu v Sosnové u České Lípy se uskutečnil, v termínu 19.-20.června 2020, předsezonní test připravenosti vozů a jezdců rally. Pátek byl vyhrazen shakedownu. V sobotu byly na programu tři rychlostní zkoušky.

Průběh akce a její shrnutí popisuje tisková zpráva pořadatelů :

Sezona automobilových soutěží v rally obvykle začíná už v březnu některou ze známých soutěží, ale letošní sezona byla, a stále je, silně poznamenána opatřeními, které byly zavedeny v souvislosti s výskytem nového koronaviru. První příležitostí, kde se mohla česká rally špička opět vrátit za volanty svých soutěžních vozů, byl sobotní MOGUL Test Rally v Sosnové u České Lípy. Kvalitně obsazený závod byl vzhledem k probíhajícím opatřením celý situovaný do prostor zdejšího autodromu a proběhl jen za omezené účasti diváků, kteří byli dopředu registrováni. Pořadatelé připravili celkem tři rychlostní zkoušky okruhového charakteru, které obsahovaly jak rychlé, tak pomalé a technické pasáže. Trať soutěže byla hodně poznamenána deštěm, který zkrápěl trať autodromu během pátečního shakedownu, ale i v průběhu sobotního závodu. Volba pneumatik tedy měla velmi zásadní význam.

MOGUL Test Rally – Autodrom Sosnová – 19. – 20.6.2020

S nestálým povrchem a s úskalími okruhové trati si během MOGUL Test Rally poradila nejlépe posádka Petr Semerád – Filip Šindelář, startující se Škodou Fabia R5 evo. Talentovaný juniorský závodník Semerád za sebou dokázal nechat mnohem zkušenější soupeře, které tvořila téměř kompletní domácí rally špička. Petru Semerádovi k úspěchu kromě mladické dravosti jistě pomohla i dokonalá znalost místní tratě, když právě na Autodromu v Sosnové získával své první závodnické zkušenosti. Na druhém místě do cíle MOGUL Test Rally Sosnová po třiceti ostrých kilometrech dorazila posádka startující s vozem Volkswagen Polo GTi R5 tvořená dvojicí Vojtěch Štajf – František Rajnoha. Zkušený Štajf dokázal se staronovým spolujezdcem, že je dobře připravený na start nové sezony v rally, když za rychlým Semerádem zaostal jen o 2,8 vteřiny. Třetí příčku v Sosnové vybojovala nově vytvořená posádka Martin Vlček – Karolína Jugasová, kteří se svým Hyundai i20 R5 dojeli do cíle se ztrátou 11,1 vteřiny na nejrychlejší posádku.

MOGUL Test Rally – Autodrom Sosnová – 19. – 20.6.2020

 

MOGUL Test Rally Sosnová byla okořeněna také exhibiční účastí Martina Prokopa, který zde v pátek předvedl svůj dakarský speciál Ford F-150 Raptor a v sobotu v exhibiční jízdně také Ford Fiesta RS WRC. Úřadující rally šampion Jan Kopecký, který v Sosnové absolvoval první soutěž s novým spolujezdcem Janem Hlouškem, bohužel ve druhé rychlostní zkoušce poškodil pneumatiku a díky penalizaci po defektu do cíle dojel až jako šestnáctý.

Sobotní MOGUL Test Rally Sosnová dala první příležitost domácím soutěžním jezdcům k porovnání výkonnosti a byla dobrým testem před úvodní soutěží Autoklub mistrovství České republiky v rally, kterou bude červencová Rally Bohemia. Ta ve svém úvodu také zavítá na autodrom v Sosnové u České Lípy. Více informací najdete na www.autodrom.cz