2020MotoSport

Rallycrossový víkend v Sosnové – 2020

Na autodromu v Sosnové u České Lípy se v termínu 27. – 28.června 2020 uskutečnily rallycrossové závody. První akce letošní sezony přilákala na start téměř 150 jezdců. Organizátoři ve dvoudenním klání připravili pro jezdce akce, spadající do: Mistrovství zóny střední Evropy v Rallycrossu, Mistrovství České republiky v Rallycrossu, Oponeo Mistrovství Polska v Rallycrossu, Mistrovství Slovenské republiky v Rallycrossu, Česká Trofej historických automobilů v Rallycrossu, Mascom Cup 2020 – Kartcross a RX Rallycross Cup 2020. Na jeden podnik slušná porce akcí. Koronavirová opatření již povolovala přítomnost diváků v hledišti. Pořadatelé pro ně připravili dvě divácké zóny. Jednu v prostoru kryté tribuny a druhou u offroadové dráhy.

Rallycross Sosnová 2020 – Autodrom – 27.-28.6.2020

Program náročné akce započal již v pátek administrativními a technickými přejímkami strojů, které pokračovaly ještě v sobotu dopoledne. Současně s nimi se na sosnovském okruhu, v rámci volného tréninku, začaly prohánět první vozy. Předpověď počasí byla pro diváky optimální, teplo a slunečno. Pro jezdce a jejich stroje přímo ideální. Nahuštěný časový program byl dobrým předpokladem zábavy návštěvníků, neboť na dráze se stále pohybovaly závodní vozy, spadající do divize Škoda Cupu, eNkové, eSkové, historik a nebo Super Cars. Pro zpestření je doplnily kartcrossy. Každé místo sosnovského okruhu má své kouzlo a najde si svého diváka. Bohužel hygienická opatření neumožňovala divákům jejich pohyb po areálu, proto organizátoři připravili před hlavní tribunou velkoplošnou obrazovku, na které mohli sledovat dění v zadní části okruhu. O trochu lépe na tom byli mechanici jezdců, kteří měli z depa přístup na velblouda, z něhož byl krásný přehled o dění po celé délce okruhu. Diváci, kteří si pro sledování vybrali sektor u offroadové dráhy, jistě preferují šotolinovou část závodu včetně její specifiky, Joker Lapu. Vozidla zde v plné rychlosti absolvovala zadní část dráhy. A i když by se mohlo zdát, že nenabídne tak dramatickou podívanou jako první zatáčka po startu před hlavní tribunou, opak je pravdou. Nálet na šotolinovou část okruhu, nájezd do Joker Lapu včetně výjezdu z něj, nebo záludná táhlá zatáčka připravila nejednomu jezdci perné chvilky a divákovi dramatickou podívanou. Tu umocňovalo i počasí. Suchá prašná trať efektně doplňovala souboje vozů. I když se hasičská cisterna snažila trať zkropit, na více jak jednu rozjížďku to nestačilo, a za chvíli se opět krásně prášilo. K večeru to sice vypadalo na bouřku, ale nakonec z černého mraku nekáplo a sobotní program se odjel na sucho. Trať vodou pořádně prolila až noční bouře.

Rallycross Sosnová 2020 – Autodrom – 27.-28.6.2020

Nedělní rozpis rozjížděk již nebyl tak nahuštěný, přesto si ho diváci na hlavní tribuně opět užívali. Stejně tak i mechanici na velbloudu. Na pořadu byla druhá a třetí kvalifikace pro všechny divize. Po poledni to sice vypadalo na komplikace v podobě bouřky, ale ta se nakonec Sosnové vyhnula. V nedělním odpoledni si téměř plné tribuny vychutnaly semifinálové a finálové jízdy plné dramatických soubojů do posledních metrů. První velká rallycrossová akce letošního roku se vydařila.

Výsledkový servis :
divize : Super Cars , Super 1600 , N 1600 , STC 2000 , STC+ 2000 , STC 1600 , HA 4×4 , HA do 1600 , HA nad 1600 , Kartcross