2013OstatníSport

„Zimní“ sportovní víkend ve Spitzkunnersdorfu

Sportovní klub Spitzkunnersdorf  na Forstenschanze upořádal 12. německé mistrovství  dospělých ve skocích na lyžích a v severské kombinaci ve dnech od 30.8. do 1.9.2013. V pěkném sportovním areálu zimních sportů, kterému dominuje skokanský můstek P40 s umělým povrchem, byl pátek vyhrazen přípravě závodníků na sobotní a nedělní program.

V sobotu byl na programu závod v severské kombinaci, který se skládal ze skoku na lyžích a přespolního běhu. Ranní program začal oficiálním skokanským tréninkem. Areál se postupně zaplnil závodníky i hosty, kteří pod slunečníky, při ranní kávičce, sledovali trénink skokanů. Startovní listina čítá 66 jmen včetně tří děvčat. Věkové kategorie jsou děleny od ročníku 1979 až po 1934. Skokanská část závodu začíná ve 13 hodin po slavnostním zahájení. A je se na co dívat. Závodníci předvádějí své umění. U mnohých jde více o odvahu sjet můstek, odrazit se a skočit, než o sportovní výkon. Také skokanská technika osciluje mezi klasickým a V stylem. Mnohdy velmi osobitě modifikovaným pro daného jedince. Nenapodobitelným, jedinečným a identifikujícím závodníka mezi všemi. Také výkony jsou buď pouhým „sjezdem bubnu“ nebo naopak krásným, dlouhým skokem. Diváci odměňují závodníky potleskem i vtipným komentářem, prostě pohodové slunečné sobotní sportovní odpoledne. Přestávku před druhou částí závodu, tedy během, vyplňuje za všeobecného veselí, losování tomboly. Na start běžecké části 3km  nebo 6 km, dle kategorie, se závodníci vydávají v 17 hodin.  Startuje se podle Gundersenovy metody. Zdánlivě nenáročná lesní trať závodníky dost potrápila. Sobotní program pokračoval vyhlášením výsledků, diskotékou a ohňostrojem.

V neděli byl na programu závod ve skoku družstev. Celkem 22 tříčlenných týmů opět předvedlo své sportovní, někdy až artistické umění, za vydatné divácké pozornosti. Po vyhlášení výsledků a předání odměn skončila pěkná srpnová „zimní“ akce.