2015MotoSport

42.Rally Bohemia 2015

V Mladé Boleslavi se uskutečnil od 10. do 12.července 2015 velký motoristický podnik. 42. Rally Bohemia 2015, která byla letos nově součástí FIA Mistrovství Evropy v rally historických automobilů, Mezinárodního Mistrovství České republiky v rally, Mistrovství České republiky v rally historických automobilů a byla též závěrečným závodem Regional Rally Cupu. Mimo těchto závodních částí se odehrála divácky velmi oblíbená show Rally Legend. Na celkem 13 rychlostních zkouškách posádky absolvovaly více než 150 závodních kilometrů. Organizátoři vhodně zvolili tratě v okolí Mladé Boleslavi. Výsledkem byla velmi kompaktní soutěž s tradičně atraktivními a velmi náročnými rychlostními zkouškami. Do harmonogramu soutěže se vrátila rychlostní zkouška Bzí. V různých variantách byly v itineráři i klasické rychlostní zkoušky Sychrov, Šumburk nebo Vinec. Také časový rozpis celé akce doznal několik změn. Slavnostní ceremoniál na mladoboleslavském náměstí proběhl v poklidu pátečního podvečera, aby následoval sobotní závodní šrumec.

 

Ráno začalo přejímkou závodních strojů a prvním nájezdem do servisního depa. Po krátkém nadechnutí následovalo oficiální testování vozů na trati shakedownu v okolí Hrdlořez. A program rychle pokračoval hlavním sobotním bodem, maratonem šesti erzet, pro všech 221 posádek soutěžních vozů. Po silnicích, polních a lesních cestách v okolí Hodkovic nad Mohelkou, Tanvaldu a Železného Brodu se řítily speciály již dávno zapomenutých značek a modelů, které opět rozdávaly radost a potěšení tisícům fandů lemujícím okolí závodních i přejezdových tratí. Vidět opět v akci škodovky, jaguáry či trabanty byla prostě paráda. A když se přihnal uragán současných soutěžáků, byla to nádhera. Sledovat nový model Škoda Fabia R5 v akci je prostě zážitek. A když se k tomu přidá příjemné počasí v krásné krajině je o pohodu postaráno. Novinkou letošní podniku byly podvečerní a večerní průjezdy po trati. Magické kužely světel od aut řítících se tmou jsou prostě úchvatná podívaná. Skalní fandové a vytrvalci si samozřejmě nenechali ujít noční cvrkot v servisní zóně, který končil hodně po půlnoci.

 

Nedělní program nebyl o moc „pohodovější“. Na závodníky čekal okruh se třemi měřenými úseky, který se jel dvakrát. Do první nedělní rychlostní zkoušky se vyráželo již před devátou. Kompaktnost okruhu nedávala posádkám moc prostoru pro lelkování. Vše se odehrávalo ve svižném tempu. A diváci? Ti byli občas rádi, že mezi vozy je větší mezera, jinak by si asi ukroutili krk. Tam kde celá akce začala, tam také skončila, na Staroměstském náměstí. Cíl poslední erzety a slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých podniků. V hlavním podniku Mezinárodní Mistrovství České republiky v rally zvítězila posádka vozu Škoda Fabia R5 s posádkou Jan Kopecký a Pavel Dresler. Na druhém místě skončila posádka vozu Mini Cooper S2000 1,6T Václav Pech jun. a Petr Uher. Třetí místo vybojovala posádka vozu Peugeot 206 WRC Štěpán Vojtěch a Michal Ernst.