2019MotoSport

Semifinále ME družstev na ploché dráze – Liberec

Na pavlovickém plochodrážním stadionu v Liberci se 1.června 2019 uskutečnilo semifinálové klání Mistrovství Evropy družstev jezdců kategorie U21. V depu se sešly týmy Česka, Německa, Švédska a Ukrajiny, které bojovaly o dvě postupová místa do podzimního francouzského finále. Za téměř letního počasí si dvacítku rozjížděk nenechalo ujít velké množství fanoušků a jezdci jim na oplátku připravili krásné sportovní drama. Boj o každý bod od první do poslední rozjížďky.

ME semifinále družstev U21 – Liberec – 1.6.2019

Že jde o hodně, ukázala již první jízda. Ukrajinský borec neudržel nervy na uzdě, ulil start a byl diskvalifikován. V každé jízdě se od startu rozhořel boj o co nejlepší pozici v první zatáčce. Výhoda prvního místa na tvrdém, ale prašném oválu, byla jasná. Jízda optimální stopou a velká šance na zisk tří bodů pro družstvo.  Jezdci se snažili a s přemírou nasazení přicházely chyby a první pády, naštěstí bez vážných následků na zdraví. Pohromou ovšem byly bodové ztráty pro tým. První údržbu dráhy, kropení, zařadili pořadatelé po čtvrté rozjížďce. To již také bylo jasné jaké ambice pro postup ten který tým má. S postupem času a počtem absolvovaných jízd se na čele usadilo mužstvo tří korunek a za ním o druhou postupovou pozici sváděli boj domácí borci s německým výběrem. Před poslední sérií čtyř jízd se zdálo, že o postupujícím z prvního místa, Švédech, není pochyb, neboť na druhé v pořadí, tým Německa, měli luxusní náskok osmi bodů. Češi naopak na Němce, a tím i postup, ztráceli body čtyři. Během poslední úpravy oválu manažeři týmů, jezdci i diváci horečně počítali a kalkulovali bodové zisky. Jenže vše se rozhoduje na dráze. A závěr to byl opravdu dramatický. V sedmnácté jízdě upadl bez cizího zavinění Alexander Woentin a Švédové vyšli bodově naprázdno. V osmnácté Phillip Hellström-Bangs, který už měl jednu žlutou kartu za „ulítlý start“, si zopakoval to samé a byl vyloučen. Další švédská bodová ztráta. Luxusní náskok byl rázem pryč a postoupit z trojice mohl kdokoli, Černý Petr mohl zůstat komukoliv.  Bohužel v devatenácté jízdě nejdříve potkala smůla našeho Petra Chlupáče, když v zápalu boje ztratil kontrolu nad svým motocyklem a upadl. Bodový zisk nula. Tým přišel o tři body i druhou postupovou příčku. Náhle na čelo ztrácel tři a postup dva body.

ME semifinále družstev U21 – Liberec – 1.6.2019

Vše se rozhodovalo v poslední finálové jízdě. Nejprve v zatáčce u depa těžce havaroval Švéd Alexander Woentin a musel být odvezen na vyšetření do nemocnice. Tím se našim opět otevřela šance bojovat o finálový postup. V opakované jízdě Daniel Klíma bojoval o první, tříbodovou pozici, bohužel svůj stroj neudržel a také upadl. Tím české naděje na postup do podzimního francouzského finále zhasly. Naši mladíci předvedli velmi dobrý výkon, ale jejich přemožitelé, Švédi a Němci, byli o něco lepší.

Výsledky:

1. Švédsko 35 bodů
2. Německo 34 bodů
3. Česká republika 32 bodů
4. Ukrajina 19 bodů