2020MotoSport

Sosnovské driftování

Seriál podniků Transport Projekt Drift Challenge 2020 se zatím podařil uskutečnit i přes nepříznivou epidemiologickou situaci podle původního kalendáře. První akce se uskutečnila v Německu, dvě v Polsku a v Česku. Na Autodromu v Sosnové u České Lípy se od 3. – 6. září 2020 uskutečnil šestý podnik série. Vypsán byl pro poháry „Transport Projekt Challenge 2020 Drift PRO“ a „Transport Projekt Challenge 2020 Drift SEMI – PRO“. Organizátoři připravili pro jezdce třídenní program, který začínal pátečními administrativními a technickými přejímkami vozů. Páteční odpoledne a sobotní ráno bylo vyhrazeno pro tréninky. Sobotní odpoledne byly na programu kvalifikace, ze kterých do nedělního závěrečného klání mohlo postoupit jen 32 jezdců v poháru SEMI-PRO a 16 v poháru PRO. V depu se potkali závodníci z Česka, Slovenska, Polska a Francie.

Od pátečního poledne na sosnovské trati pilně trénovalo 26 závodníků přihlášených do poháru SEMI-PRO a 25 do poháru PRO. Před sobotními kvalifikacemi tak již bylo jasné, že do závěrečných nedělních bojů zasáhnou všichni přihlášení v poháru SEMI-PRO a v kvalifikaci se bude bojovat o nasazení v pavouku. Ale zas tak jednoduché to neměli, neboť na začátku prvních jízd se přes Sosnovou přehnala sice lehká přeháňka, ale i tak se na trati změnily podmínky a mnozí jezdci se s lehce mokrou tratí nedokázali řádně popasovat. To ale nebylo nic proti průtrži mračen, která se Autodrom snesla s první kvalifikační jízdou poháru PRO. Po dráze se valila voda. Za čtvrt hodinu sice na areál opět vysvitlo slunce, ale trať do konce kvalifikačních jízd již nevyschla. Diváci i jezdci si užili gejzíry vody, na bílý dým si museli počkat až do neděle.

Nedělní dopoledne bylo vyhrazeno pro trénink battle v obou pohárech. Podmínky pro konání závodu byly téměř ideální. Suchá trať, slunečno a foukal mírný vítr. Tady si již diváci, kteří téměř zaplnili sosnovský Autodrom, přišli na své. Finálové odpoledne odstartovalo představení jezdců v poháru SEMI-PRO, po kterém se již rozjel kolotoč vyřazovacích jízd. V boji o třetí místo šokoval své okolí a možná i sám sebe Miroslav Dušek, který při prvním startu v kategorii SEMI PRO postoupil mezi posledních šestnáct z třetího místa a stejné umístění si zopakoval i v konečném pořadí, když porazil Macieje Czyszczońe z Polska v poměru 51:29. Finálový souboj pro sebe rozhodl polský závodník Cezary Gajowczyk, vítězstvím  nad Michalem Šubrtem v poměru 54:26.

Vrcholem sosnovského klání byly battly v poháru PRO. Jasným favoritem byl domácí jezdec Marco Zakouřil, ale na pomyslný zlatý věnec pomýšlela i silná polská družina. Diváci viděli celou řadu strhujících soubojů, ale také několik karambolů, které se naštěstí obešly bez zranění pilota. Do poslední čtyřky se podle očekávání probojoval Marko Zakouřil a tři polští jezdci. Jenže diváci se rozjížďky o třetí místo nedočkali, neboť technika Pawela Trela vypověděla službu. Bohužel to samé se opakovalo i v rozjížďce o zlatý věnec, když technika zradila také dalšího polského jezdce, Piotra Kozłowského.

Krátký pohled do výsledkové listiny.

Pohár Transport Projekt SEMI-PRO :

1. #669 Polsko Cezary Gajowczyk
2. #327 Česko Michal Šubrt
3. #404 Česko Miroslav Dušek
4. #1141 Polsko Maciej Czyszczoń

Pohár Transport Projekt PRO :

1. #55 Česko Marko Zakouřil
2. #1078 Polsko Piotr Kozłowski
3. #1024 Polsko Łukasz Laskowski
4. #1046 Polsko Pawel Trela