2021MotoSport

48. Rally Bohemia 2021

Pořadatelé čtyřicátého osmého ročníku Rally Bohemia připravili v tradičním termínu pro příznivce motoristického sportu akci, která se konala na území Mladoboleslavska a Liberecka. Od pátku 9. do neděle 11. července 2021 se bojovalo o body v rámci celé řady soutěží: SOMAX Mistrovství České republiky v rally, AUTOKLUB Juniorský mistr ČR, Dámský pohár ČR AUTOKLUB, Mistrovství ČR v rally historických automobilů, Pohár Pirelli 2021 a Peugeot Rally CUP Czech Republic 2021. Oproti loňsku pořadatelé provedli několik změn. Páteční a sobotní itinerář zůstal téměř shodný. Nedělní doznal notnou dávku změn. První změnou bylo zařazení tradiční ukončovací rychlostní zkoušky Staroměstská na začátky sekcí. Organizátorům se podařilo vrátit na tratě v okolí Dolního Cetna s modifikací o průjezdy obcemi Rokytovec a Krásná Ves. Nakonec připravili úplně novou zkoušku se startem u Klokočky vedoucí přes Klášter Hradiště na Jizerou a Mukařov, s cílem v Mohelnici nad Jizerou. Magnetem pro diváky a velkou výzvou pro posádky měl být šotolinový úsek v okolí Mukařova. Bohužel úterní průtrž mračen tuto část trati zcela zdevastovala, a tak pořadatelé byli nuceni tuto krásnou část zkoušky zrušit. Snad se na ni jezdci podívají někdy v budoucnu.

Páteční „program“ se odehrával na Autodromu v Sosnové u České Lípy. Technické přejímky, shakedown a Gladiator rally. Legend, historiků i současných vozů. Názorů na tento typ akce je tolik, kolik je posádek a diváků. Navzdory všem se koná. I když letos se pořadatelům nedá nic moc vytknout, kromě jedné, téměř mimořádné situace. Zato všem při přejezdech znepříjemnily život opravy vozovek mezi Mladou Boleslaví a Českou Lípu. Sobotní itinerář byl vyladěn téměř k dokonalosti. Jednotlivé zkoušky s minimálními přejezdy na sebe pěkně navazovaly. Což zcela vyhovovalo posádkám i pořadatelům. Divákům již velmi málo. Přejezd na jinou zkoušku v rámci sekce byl na úzkých a velmi frekventovaných silničkách téměř nemožný. I když především na neděli byla připravena divácká místa, kde za mírný poplatek byl garantován slušný servis – parkoviště, občerstvení, komentátor …, přece jen ne všichni měli touhu strávit celý den na jednom místě.

Po sportovní stránce, není soutěži co vytknout. Od první erzety se jelo naplno. O kolize, havárie a neočekávaná odstoupení nebyla nouze. Asi největším zklamáním pro fanoušky, bylo po první sekci odstoupení ze soutěže, do té chvíle vedoucího jezdce Václava Pecha, pro poruchu hydrauliky. Očekáváný souboj s Janem Kopeckým se změnil v jezdeckou show jednoho muže. Ve vší úctě k ostatním posádkám. A tak více pozornosti se soustředilo na výkony dalších borců v boji o bednu – Dominika Stříteského, Filipa Mareše a Jan Černého. Mini souboj rozhodla chybička Filipa Mareše v jedenácté zkoušce. V Dolním Cetnu nezvládl táhlou zatáčku před nájezdem do průmyslového areálu. Levým zadním kolem trefil obrubník a prorazil gumu. I když do cíle zkoušky dojel, časovou ztrátu již nedokázal stáhnout. Zaváhání využil především Dominik Stříteský, který odolal ataku Jana Černého a vybojoval překvapivě, i když zaslouženě, druhé místo.

Krátký pohled do výsledkové listiny 48. Rally Bohemia 2021 – absolutní pořadí :

1. #1 Kopecký Jan – Hloušek Jan Škoda Fabia Rally2 evo 1:27:15,1
2. #10 Stříteský Dominik – Hovorka Jiří Škoda Fabia Rally2 evo 1:28:23,5 +1:08,4
3 #3 Černý Jan – Černohorský Petr Škoda Fabia Rally2 evo 1:28:36,5 +1:21,4
4. #2 Mareš Filip – Bucha Radovan Škoda Fabia Rally2 evo 1:28:44,8 +1:29,7
5. #11 Bulacia W. M. – Der Ohannesian M. Škoda Fabia Rally2 evo 1:29:11,9 +1:56,8