2021MotoSport

TP Drift Challenge v Sosnové

Čtvrtý podnik v rámci Transport Projekt Drift Challenge 2021 se uskutečnil na Autodromu v Sosnové u České Lípy od pátku 23. do neděle 25.července 2021 pro kategorie PRO a PRO2 – dříve označovanou jako „semi-pro“. Organizace třídenní akce je již dlouhodobě daná. Začíná pátečními administrativními a technickými přejímkami vozů. Pro volné tréninkové jízdy je vyhrazeno páteční odpoledne a sobotní ráno. Odpoledne jsou na programu kvalifikace na nedělní klání – battly. Pro kategorii PRO postup do TOP 16 a PRO2 do TOP 32. Nedělní dopoledne je vyhrazeno tréninkovým jízdám ve dvojicích. Odpoledne, po slavnostním představení jezdců, následuje vrchol akce – battly v každé kategorii.

Od pátečního poledne na sosnovské trati trénovalo 24 jezdců z kategorie PRO2 a 19 z PRO. Startovní pole sice nebylo nejpočetnější, ale co chybělo na kvantitě, to bylo nahrazeno kvalitou. Výsledky byly započítávány do CEZ (Central Europe Zone) a dále do polského šampionátu DMP. Českým jezdcům –  Michalu Reichertovi, Marco Zakouřilovi a dalším, se z početné polské družiny postavily mimo jiné – Paweł Korpuliński, Jakub Przygoński, Krystian Morawietz a další. Pozornost na sebe upoutal Bartosz Ostałowski, který svůj vůz BMW řídíl pouze nohama.

Diváci se do sosnovského areálu začali trousit již od pátečního poledne. Někteří se přijeli jen podívat, někteří si rovnou postavili stan. A nebyli zklamáni. Jezdci testovali techniku, povrch tratě i své schopnosti. A ne vždy to dopadlo dle jejich představ, takže k vidění byla celá řada krásných průjezdů, ale i výletů mimo trať. V sobotu to již bylo jiné koukání. Především odpolední kvalifikace nabídla necelé pětistovce diváků v areálu a dalším u live streamu – podle pořadatelů téměř tisíci pěti stům – krásné jízdy. Nedělní návštěvnost byla téměř dokonalá. Bohužel pronajímatel areálu  Autodromu v Sosnové neumožnil divákům vstup na kryté tribuny, z důvodu dlouhodobého havarijního stavu. Poznámka. Bohemka byla před cca měsícem, a to se na kryté tribuny mohlo!? Na nekrytých tribunách, které byly zcela zaplněny a na dalších narychlo postavených před depem, se tísnila zcela jistě tisícovka diváků. A dalších dva tisíce byli připojeni přes live stream. A sport? Neuvěřitelný! Již kategorie PRO2 nabídla celou řadu strhujících klání se vším, co k tomu sportu patří. Těsné průjezdy, lehké karamboly, výlety mimo trať, opakované jízdy, technické závady i malé sportovní tragédie. Ale to byla jen příprava na boje v hlavní části, kategorii PRO. Diváci byli zvědaví především na souboje Marca Zakouřila a Michala Reicherta s polskými borci. Sportovní bitvy to byly krásné. I když v boji o bednu zůstal Marco osamocen, přesto se probojoval až do finále. Ve strhující první jízdě měl nad Pawłem Korpulińskim jasně navrch. Ve druhé jízdě ale polský borec ukázal své kvality a donutil Marca k chybě, která vyústila v přetočení jeho vozu a nedokončení jízdy. Vítězem se tak zaslouženě stal Paweł Korpuliński. Kdo zavítal do Sosnové a nebo se díval na přenos z pohodlí domova, musel být nadšen. Ne pokaždé se takové krásné souboje vidí.

Krátký pohled do výsledkové listiny.

Kategorie PRO2 :

1. #1135 Polsko Adrian Pacholczyk
2. #1111 Polsko Jóźwiak Krzysztof
3. #1666 Polsko Sebastian Woźniczka
4. #1474 Polsko Eryk Fabisiak

Kategorie PRO :

1. #1074 Polsko Paweł Korpuliński
2. #55 Česko Marco Zakouřil
3. #1086 Polsko Jakub Przygoński
4. #156 Polsko Krystian Morawietz