2021FotbalSport

FK Varnsdorf – AC Sparta Praha B  3:1 (1:0)

Ve druhém domácím utkání F:NL přivítali varnsdorfští na svém trávníku 8.srpna 2021 tým AC Sparta Praha B. Jednoho z velkých favoritů soutěže. Pražané nasadili do druhé ligy mužstvo po deseti letech a i když jejich rozhodnutí spustilo vášnivou diskuzi o tom, zda je to vhodné, jedno je jisté. Prospěje to atraktivitě celé soutěže. Dále i týmy ze středu tabulky mají šanci se potkat s mužstvem, které je papírově jasně lepší a otestovat si svou úroveň. A v neposlední řadě jistě i fanoušci přivítají možnost se podívat na nový, neokoukaný tým. A o pokladnících klubů nemluvě. Návštěvnost je zaručena. Ano zvučný soupeř táhne. Do kotliny se na Spartu, i když jen béčko, přišlo podívat, bez jednoho človíčka, devět diváků. A nelitovali.

Varnsdorfští se na utkání dobře připravili. Trenér se vrátil ke klasickému rozestavení, čtyři obránci s posílenou záložní řadou a jedním hrotem. Pražané začali sebevědomě, ale domácí obrana dirigovaná svým kapitánem Pavlo Rudnytskyym tentokrát na postu krajního obránce, jim toho moc nedovolila. Naopak flexibilní záložní řada velmi dobře podporovala svůj hrot. A byli to varnsdorfští, kteří měli první velkou šanci. Ve dvacáté čtvrté minutě dostal Velich krásnou přihrávku od Dordiče, ale dobře vyběhnuvšího sparťanského brankáře nepřehodil. O tři minuty to již vše bylo jinak. Dordič si naběhl s míčem na střed hřiště a přihrávkou do vápna uvolnil Ondráčka, který i se štěstím našel volného Tomáše Lauka, a ten se již nemýlil. Zamířil přesně k tyči, 1:0. Vstřelená branka varnsdorfské nabudila. Hra se vyrovnala a diváci viděli oboustranně pohledný útočný fotbal.

V druhé půli se dal očekávat nástup Sparty. Ten taky přišel a jejich snaha o vstřelení branky troskotala na chytré hře domácích. V padesáté třetí minutě při nich stálo štěstí. Sparťanský Sejk napřáhl z hranice šestnácky a orazítkoval břevno Richterovy branky. Stejně neúspěšně dopadla akce v padesáté osmé minutě, kdy Jonáš nedokázal propasírovat míč do varnsdorfské branky přes dva hráče na brankové čáře. Nedáš, dostaneš. Neúprosný zákon se opět potvrdil. V šedesáté čtvrté minutě se po rychlém protiútoku dostal k míči domácí Dordič a přízemní střelou zvýšil na 2:0. Varnsdorfští fanoušci byli v euforii. O tom, že není utkání rozhodnuté a je nutné hrát naplno až do závěrečného hvizdu, připomněl domácím v sedmdesáté osmé minutě sparťanský Matěj Ryneš, který střelou z dobrých dvaceti metrů, nachytal Richtera tak trochu „na švestkách“, 2:1! Po sérii střídání a několika vzrušených debatách s hlavním arbitrem, iniciovaných především hráči Sparty se v posledních minutách začal opět hrát fotbal. V osmdesáté sedmé minutě varnsdorfský Zbrožek posunul míč na rozběhlého Schöna, který obešel hostujícího obránce a zpětnou přihrávkou vybídl Bojana Dordiče k zakončení. A ten se nemýlil. Druhou brankou v utkání zvýšil na konečných 3:1.

V pohledném, kvalitním utkání si domácí připsali do tabulky další, trochu překvapivé, tři body. Ale nemusejí být poslední, zachová-li trenér toto rozestavení i do dalších zápasů, zdá se, že varnsdorfští mohou být úspěšní i s dalšími těžkými soupeři.