2021MotoSport

Truck Trial – Milovice 2021

Třetí podnik 23. Mistrovství České republiky upravených nákladních vozů se uskutečnil 18.-19. září 2021 v prostorách bývalého tankodromu Teleček u letiště Mladá spadající do katastru obce Milovice ležící u Lysé nad Labem.

Pořadatelé připravili pro posádky třináct zcela nových závodních sekcí. Při jejich přípravě využili stávající „kaluže a bahenní laguny“, ale pomocí těžké techniky vytvořili i nové rokle, návrší a protitankové příkopy. Všechny sekce byly krásně nahuštěny v jedné lokalitě, takže diváci mohli z jednoho místa v pohodě sledovat zápolení několika posádek, v různých sekcích, současně. Ti, kteří měli odvahu se vypravit blíže k vyhlédnuté sekci byli odměněni detailním pohledem na boj techniky s nástrahami trati. Ale také museli počítat s tím, že jejich obuv, v tom lepším případě, se bude brodit silnou vrstvou prachu, mazlavého bláta a občas i nějakou kaluží. To ovšem byly prkotiny proti tomu s čím bojovaly posádky. Výjezdy do strmých strání a návrší diváky moc nebralo. Zajímavější podívanou nabízely sjezdy do několik metrů hlubokých příkopů, pokud možno s kaluží nebo bahniskem na dně. Ale největšími diváckými hity bylo brodění hlubokým vodním příkopem a zdolávání laguny. Tedy než do ní poprvé vjel ZIL to bylo romantické jezírko, kde si za soumraku dávaly dostaveníčko víly. Ale velmi rychle se proměnilo bahenní lagunu, která co uchvátila, to již nechtěla vydat. Nejedna posádka na její zdolání rezignovala a poslední možností na záchranu byl přítel na telefonu sedící ve obrovském žlutém bagru. Jen s jeho pomocí bylo cesty zpět. Jak se to líbilo posádkám jsem nestihl zjistit, ale divákům velmi. Tyto sekce byly jimi zcela obsypány. Vyprošťování zapadlé techniky byl jeden důvod proč časový harmonogram nabíral skluz. Druhým byly poruchy vozů. Technicky náročné sekce si vybíraly svou daň.

Kompaktnost sekcí s minimem přejezdů pro posádky byla výhodou pro diváky. Ale pro mne ne. Sice jsem mohl současně sledovat a fotit dění ve dvou sekcích najednou, ale zajímavé akce probíhaly také v dalších pěti. Nezbylo mi než se přizpůsobit. Nechat se unášet davem a fotit a fotit. Podvečerní zápolení v posledních sekcích sobotního programu již sledovalo podstatně méně diváků. Není se co divit. Sice nepršelo, ale bylo chladno a profukoval chladný větřík. Přesto, kdo se přišel podívat, jistě nelitoval.

Výsledky – Milovice 2021