2021MotoSport

42. INVELT Rally Pačejov – 2021

Kalendář SONAX Mistrovství České republiky v rally pro rok 2021 se pomalu stává minulostí. Šestým podnikem byla 42. INVELT Rally Pačejov, která se konala od 1. do 3 října 2021 na tratích v okolí Horažďovic. Poslední dějství by měl v listopadovém termínu obstarat z května přeložený podnik, Rallye Český Krumlov. Dále se o body bojovalo do vypsaných kategorií: AUTOKLUB Juniorský mistr ČR, Dámský pohár ČR, AUTOKLUB Mistrovství ČR v rally historických automobilů, Česká Trophy v rally pravidelnosti historických automobilů, Pohár Pirelli 2021 a Peugeot Rally CUP Czech Republic 2021.

Pačejovský podnik zahajoval v pátek shakedownem na trati u Malého Boru, kterou pořadatelé v závěrečné části mírně upravili a přidali kousek šotolinové části. Za což jim byli jezdci, diváci i fotografové vděčni. Večerní slavnostní defilé vybraných posádek proběhlo jako v minulosti na horažďovickém náměstí. Jednou z hvězd večera byl francouzský jezdec Francois DELECOUR a jeho navigátorka Sabrina DE CASTELLI. Pozornost poutal i vůz, ve kterém měl startovat, Alpine A110 RGT. Akce byla zakončena ohňostrojem.

Kdo si chtěl v sobotu vychutnat pačejovskou lahůdku, Muničák, musel si nařídit budíka na časnou hodinu, neboť start první rychlostní zkoušky byl již v 8:45. Ale také počítat s typickým pošumavským podzimním počasím. Mlhou a teplotami blížícími se k nule. To již bylo na zimní doplňky. Kulicha, zimní bundu a teplé boty. Průjezdy prvních vozů sice daly na chlad zapomenout, ale přece jen sluníčko nízkou oblačnost rozpustilo až kolem jedenácté. To už začínal být krásný podzimní den. Další štací pro mnohé ale i pro mne byla obec Třebohostice. Divácké místo na návsi jsem vynechal, neoslovilo mne. Za to skok na jejím výjezdu ano. Přišel jsem s předstihem. A tak jsem měl na chvíli čas si vychutnávat klid a mír podzimní krajiny. Chvíle to byla krátká a postupně se kolem mne přehnalo defilé vozů označených nápisy safety, … na posledním byla jedna nula. Pak následovaly skoky soutěžních vozů. Bohužel ne moc dlouho. Vysílačka oznamovala, že je problém na trati a start je pozastaven. Využívám pauzy a vracím se Třebohostic. S klobásou v ruce a kofolou před sebou přemýšlím kam dál. Do konce prvního dne je ještě daleko. Na konec zvítězil Nehodív. Po příchodu na vyhlédnuté místo mi radost zkazila zaparkovaná vozidla, sanitka a záchranáři. Nedá se nic dělat, musím najít jiný úhel pohledu na projíždějící vozy. Nakonec se vše vyřešilo k všeobecné spokojenosti. Cestou do penzionu si vychutnávám podvečerní šumavskou idylu.

Nedělní ráno je ještě nevlídnější než to sobotní. Šedá obloha, zima, a navíc se přidal vítr. Do Chrášťovic jsem přijel opravdu brzy. Prohlídka vytipovaného místa pro focení proběhla k mé spokojenosti, jen to čekání na první závodní vozy bylo dlouhé. Vše ukončil příjezd a skok Fabie pilotované Janem Kopeckým a pak v rychlém sledu následovaly další průjezdy. Po historicích balím a mířím k autu. Z termosky si dopřávám luxusu teplého čaje a pozvolna roztávám. Nabírám směr Mečichov – křížek. Po výjezdu k němu se ocitám v jiném světě. Slunce, modrá obloha a teplo. Několik vrstev oblečení mizí v kufru auta a vyrážím obhlédnout dané místo. Předpokládaný skok se nedostavil, a tak vyhledávám další varianty pro focení. Mé úsilí ukončuje průjezd vozů ABA. Na trati je problém. Po asi dvaceti minutách to balím a vyrážím do Horažďovic. Na náměstí stíhám portréty nejlepších a předání pohárů na rampě. Mise je splněna. Vyrážím k domovu.

Krátký pohled do výsledkové listiny 42. INVELT Rally Pačejov – absolutní pořadí :

1. #1 Kopecký Jan – Hloušek Jan Škoda Fabia Rally2 evo 1:15:00,8
2. #4 Pech jun. Václav – Uhel Petr Ford Focus RS WRC 06‘ 1:15:25,8 +25,0
3 #2 Mareš Filip – Bucha Radovan Škoda Fabia Rally2 evo 1:15:39,3 +38,5
4. #3 Černý Jan – Černohorský Petr Škoda Fabia Rally2 evo 1:16:17,2 +1:16,4
5. #6 Odložilík Roman – Tureček Martin Škoda Fabia Rally2 evo 1:17:07,0 +2:06,2