2022MotoSport

56. Rallye Šumava Klatovy – 2022.

Letošní ročník 56. Rallye Šumava Klatovy přilákal na start šedesát šest posádek. Podnik se konal v rámci SONAX Mistrovství České republiky v rally, AUTOKLUB Juniorský mistr ČR, Dámský pohár ČR, Pohár Pirelli 2022 a Peugeot Rally Cup Czech Republic 2022. I když v itineráři soutěže byly zapsány položky i pro páteční den, odpolední shakedown a předsunutá podvečerní erzeta – Klatovský okruh, ostrý start a závodní dění se rozběhlo naplno až v sobotu 7. května 2022 dopoledne. Po přejezdu startovní rampy, umístěné na Náměstí Míru v Klatovech, čekalo na posádky necelých 161 km testů.

Sobotní itinerář obsahoval dvě sekce. V první čtyři rychlostní zkoušky a ve druhé tři. Ze startovní rampy si to posádky zamířily ještě jednou na Klatovský okruh. Následně je v rychlém sledu čekaly testy s názvy Mlázovská, Keply a Velhartická. Novinkou byla posledně jmenovaná. Ostatní se s lehkou modifikací, jely už loni. Když jsem si doma připravoval foto itinerář, narazil jsem na jeden dost zásadní problém. A to uzavírky silnic v okolí Klatov z důvodů jejich oprav. Zvolené bohužel tak „šťastně“, že téměř neumožňovaly, nebo s velkými problémy, přesun mezi jednotlivými rychlostními zkouškami. Ne že by to nešlo. Ale délky objížděk, a tím pádem i časové prodlevy, téměř vylučovaly si naplánovat sledování vytipovaných vozidel na různých erzetách. Nezbylo než zvolit na sobotu loňský model. Focení za pochodu. Výchozím bodem byla zvolena vesnička Sluhov, který umožňovala přesun směrem na Střítež a odpoledne na Mlázovy. Páteční předpověď počasí na sobotu byla sice optimistická, ale sobotní kalné ráno tomu neodpovídalo. A blížící se dešťové mraky v radarové aplikaci to jen potvrzovaly. Do auta jsem naložil mokrou variantu a vydal se vstříc osudu. I když se celý den po obloze honily tmavé mraky, dešťové přeháňce jsem se nakonec vyhnul. Ale také sluníčka jsem si moc neužil, a kýženého prachového nářezu jsem se dočkal až odpoledne.

To nedělní den byl z jiné kategorie. Pořadatelé připravili pro posádky i diváky téměř shodný program jako loňského roku. Dvě sekce se dvěma testy. U Korábu byla drobná změna pro jezdce, jel se obráceně. Zdebořická byla zcela beze změn. Ráno mne probudilo sluníčko. I když bylo chladno a cestou na Úsilov jsem projížděl mlhou, vše se rychle v dobré obrátilo a při přesunu na vytipované fotomísto jsem se už kochal pohledy na jarní šumavské veduty. Na vytipovaném místě již bylo dost kolegů, ale nebylo se co divit. Výjezd na hlavní z panelky přes hranu, zaručoval pořízení atraktivních záběrů při dravém průjezdu. Teda alespoň několika prvních posádek. Což se potvrdilo a bylo se na co dívat i co fotit. Na druhé průjezdy jsem se přesunul ke skoku nad Rudoltice. Sice to nebyly lety na lyžích, ale odvážných posádek tam bylo poměrně dost, a na focení i za podívání to stálo. Cílovou rampu si nakonec vychutnalo čtyřicet pět posádek. A jak to dopadlo? Zlatý věnec si z Klatov stejně jako loni odvezla posádka Jan Kopecký – Jan Hloušek. Stříbrný vybojovala nadějná posádka Dominik Střítecký – Jiří Hovorka. Bronzový věnec jistě udělal radost dvojici Filip Mareš – Radovan Bucha. Kdyby se uděloval věnec smolaře soutěže, jistě by si ho odvezla posádka Václav Pech – Petr Uhel, kterou o ten zlatý připravila porucha techniky.

Krátký pohled do výsledkové listiny – absolutní pořadí :

1. #3 Kopecký Jan – Hloušek Jan Škoda Fabia Rally2 evo 1:26:34,7
2. #5 Stříteský Dominik – Hovorka Jiří Škoda Fabia R5 1:27:37,6 +1:02,9
3. #2 Mareš Filip – Bucha Radovan Škoda Fabia Rally2 evo 1:27:38,8 +1:04,1
4. #4 Březík Adam – Krajča Ondřej Škoda Fabia R5 1:28:22,9 +1:48,2
5. #10 Talaš ml. Jan – Šmíd Tomáš Škoda Fabia R5 1:29:30,3 +2:55,6