2022MotoSport

Bohemia Rally Mladá Boleslav – 2022

Pátým podnikem SONAX Mistrovství České republiky v rally byla Bohemia Rally Mladá Boleslav v klasickém červencovém termínu, letos od pátku 8. do neděle 10. července 2022. Páteční část se odehrávala na českolipsku, sobotní v okolí Železného Brodu a nedělní v blízkém okolí Mladé Boleslavi.

Páteční program začínal v pravé poledne, kdy startoval shakedown. Jeho trasa byla stejná jako loni, Loukov – Kruhy s diváckým místem v Březině. Ostrý start do první rychlostní zkoušky byl v podvečer na českolipském náměstí, která následně pokračovala v areálu sosnovského Autodromu. Letos tři okruhy a čas se měřil.

Sobotní program začínal v devět ráno na mladoboleslavském náměstí. Slavnostní start a z rampy posádky popojely ke startu druhé rychlostní zkoušky s názvem Městská. Po krátké zastávce v servisu na ně čekala dopolední porce testů s názvem Kvítkovice, Bzí a Radostín. Po poledním servisu si vše ještě jednou zopakovaly. Posádky to měly jasně dané, ale já jsem si musel svůj pracovní plán připravit. Nutno přiznat, že jsem si sobotní ráno zkomplikoval. Původně jsem měl jet přímo na třetí rychlostku do Kvítkovice. Ale ta začínala až o půl jedenácté. Škoda nevyužitého dopoledního času. Usoudil jsem, že ráno v Boleslavi stihnu prvních dvacet aut na rampě nebo na okruhu. Pak v přejedu do Kvítkovic, popojdu kousek směrem na Dubecko a ještě budu mít cca dvacetiminutovou rezervu. Pohoda. Na papíře to vypadalo dobře. A skutečnost? Dojez do Boleslavi a první focení na Městské proběhlo dle plánu. Odjezd směr Kvítkovice taky. Ale na dálnici mne překvapila hláška, že mi dochází benzin. Jak je to možné? Včera jsem měl ještě téměř půl nádrže!? Mohl jsem to risknout a natankovat až večer, ale náhoda je blbec a stát se mohlo cokoli. Za Turnovem jsem odbočil k pumpě. Sice přede mnou u stojanu bylo jen jedno auto, ale než řidič natankoval a zaplatil, já natankoval a zaplatil a podařilo se mi odjet z pumpy, byla má plánovaná časová rezerva pryč. Utěšoval jsem se, že do Kvítkovic moc lidí nepojede. Jelo. A hodně. Sekerovy Loučky, obec před Kvítkovicemi, byla totálně zasekaná. Parkování řídil policista. Zastavil mne. A ukázal mi, kde mám zaparkovat. Do startu prvního vozu zbývalo patnáct minut a k vyhlídnutému místu na focení to bylo ještě dva kilometry! Po krátké domluvě a varování, že dál již žádná místa k parkování nejsou a jestli budu parkovat na pravé straně, tak mi nechá auto odtáhnout, jsem to risknul a vydal se dál. Opravdu nekonečná šňůra aut a místo na parkování žádné. Asi pět set metrů před Kvítkovicemi mne zastavilo policejní auto, které jelo proti mně. Čekal jsem pohromu. Ale policista na mne vychrlil: „Po tři sta metrech u závory se otočte, odcouvejte asi dvacet metrů do kopce a za bílým hyundajem je poslední volné místo.“ A odjel. Já taky. Zaparkoval a vyrazil směr Dubecko. Čas do startu prvního auta mínus deset minut. Vzal jsem to nábližkou a stihl jsem to. Vylezl z křoví a byl v šoku. Davy lidí. Ale na divení nebyl čas. Nulky ani Mikkelsena s novou Fabia RS Rally2 jsem sice nestihl.  Ale Kopeckého ano. A díky výkonné stabilizaci čipu jsou fotky ostré.

Bohemia Rally 2022 – Mladá Boleslav – 8.- 10.7.2022

A pak se začaly dít věci. To, když Mareš při průjezdu urazil zrcátko o tyčku s vlajkou a málem skončil v obilném poli. Impulz, na který skupina fandů čekala. Vlajky, světlice a oslavné chorály. A do toho průlet Ášína. Dav byl v euforii. Vyvrcholením byl průjezd vozu #8 s posádkou Cvrček – Šálek obilným polem. Po necelých dvou hodinách projel kolem poslední soutěžák. Vydal jsem se zpět ke svému autu. Cestou jsem stihl poděkovat hodnému panu policistovi za tip na parkování. A vyrazil na další místo, odbočení u obce Těpeře. Tentokrát cesta proběhla v klidu. Zato když jsem dojel na vyhlédnuté místo jsem byl překvapen. A to dost nemile. Místo louky, kde se dalo loni v pohodě parkovat, bylo pole s kukuřicí. Také míst pro focení nebylo mnoho. I když jsem si místečko našel, přesto jsem po průjezdu několika posádek sobotní focení vzdal a doufal, že mi to neděle vynahradí.

Tahákem nedělního programu byla zcela nová rychlostní zkouška Zvířetice, která měřila 13.17 km, ale z jedné třetiny vedla po nezpevněných cestách. Téměř pět kilometrů polních cest a šotoliny. Sekundovaly jí testy Staroměstská a Krásná. Ráno jsem vyrazil na do obce Strenice. Vyhlédl jsem si záludné odbočení, které loňského roku celou řadu posádek zaskočilo. Ale asi si již daly pozor, a tak jediný zářez si připsal vůz s označením „SAFETY 4A“. Ale řidiče to evidentně moc netrápilo. Odpoledne jsem vyrazil k obci Bítouchov. Vytipoval jsem si ostré odbočení před obcí z asfaltu na prašnou cestu. Po průjezdu několika vozů jsem se vydal směrem k lesu a následně k obci Hrdlořezy. Bohužel, startovní pole již bylo dost prořídlé a tak za necelou hodinu už nebylo co fotit. O náročnosti celé soutěže může vypovídat i fakt že cílovou rampou projelo jen 44 vozů z 63 přihlášených. Odjel jsem se do Mladé Boleslavi. Stihl vyhlášení vítězů, vrátil vestu a vyrazil k domovu. Letošní ročník se organizátorům, z mého pohledu, povedl. Páteční program v Sosnové měl svůj účel, bloky testů byly logicky poskládány, ale především mne potěšila nová rychlostní zkouška, která divácky nadchla. Nejeden pamětník to s potěšením kvitoval jako náznak návratu ke kořenům rally. Ano, z tábora jezdců bylo slyšet celou řadu negativních připomínek. Jenže erzety typu Zvířetice se v minulosti jezdily běžně. Uvidíme, jaké překvapení organizátoři připraví na oslavu padesátin Bohemky.

Krátký pohled do výsledkové listiny Bohemia Rally Mladá Boleslav 2022 – absolutní pořadí :

1. #1 Kopecký Jan – Hloušek Jan Škoda Fabia Rally2 evo 1:31:04,0
2. #4 Wagner Simon – Winter Gerald Škoda Fabia Rally2 evo 1:31:34,8 +30,8
3 #5 Stříteský Dominik – Hovorka Jiří Škoda Fabia R5 1:32:27,8 +1:23,8
4. #9 Semerád Petr – Persein Danny Škoda Fabia Rally2 evo 1:32:41,3 +1:37,3
5. #6 Březík Adam – Krajča Ondřej Škoda Fabia R5 1:33:08,8 +2:04,8