2022FotbalSport

FK Varnsdorf – SFC Opava 3:1 (2:1)

V prvním utkání ročníku 2022/23 F:NL přivítali varnsdorfští na svém stadionu 31.července 2022 neoblíbený tým ze Slezska – SFC Opava. Dosavadní bilance dosavadních vzájemných střetnutí jasně vyznívala pro hosty, čtyři vítězství a jedna remíza. Příprava domácím vyšla téměř na jedničku, a tak jeden tisíc sto platících diváků bylo zvědavo, jak se jim povede ostrý start do sezony.

Od úvodního hvizdu se varnsdorfští tlačili na polovinu hostů a jejich obrana si s rychlými útoky nevěděla rady. Již v páté minutě byl v blízkosti velkého vápna faulován Bojan Dordić. Rozhodčí neváhal a ukázal Kopečnému žlutou kartu. Z nařízeného nepřímého kopu domácí nic nevytěžili, stejně jako z dalších dvou slibných akcí. V osmé minutě se dostali na dostřel varnsdorfské branky slezané a byl z toho jejich první rohový kop, který ale nerozehráli dobře. Následoval rychlý protiútok domácích. Rychlonohého Bojana Dordiće v dobré pozici zastavil za cenu faulu Ščudla. Vysloužil si také žlutou kartu. Ve dvanácté minutě již branka padla. Varnsdorfští zahrávali rohový kop. Míč se po několika odrazech ve vápně dostal ke Kristiánu Zbrožkovi a ten z hranice velkého vápna skóroval, 1:0. Domácí byli i nadále při chuti ale z několika následných slibných akcí další branku nepřidali. Naopak z nenápadné akce slezanů inkasovali. Pro míč, z přetaženého centru za hranici velkého vápna, si doběhl Denis Kramář, který nic nevymýšlel, a střelou z úhlu na vzdálenější tyč překvapil domácího golmana, 1:1. Hra se vyrovnala. Ve dvacáté sedmé minutě zahrávali varnsdorfští volný nepřímý kop a na centr Adama Ondráčka si naskočil Pavlo Rudnytskyy. Hlavou podruhé překonal brankáře hostů, 2:1. Ti se vrhli do útoku ve snaze vyrovnat, ale moc se jim to nedařilo. Přibylo osobních soubojů, hra ztratila plynulost. Do konce první půle se na hřišti již nic důležitého nestalo.

Druhý poločas mnoho fotbalové krásy nenabídl. Domácí dobře bránili a nevynechali jedinou příležitost k rychlému protiútoku. Hosté sice několikrát zahrozili, ale další brankovou šanci si již nevypracovali. Po sérii střídání na obou stranách se sice hra uklidnila, ale hrálo se více ve středu pole. V sedmdesáté minutě byl vystřídán Pavlo Rudnytskyy a místo něj se na hřiště dostal Abdullahi Tanko, který již za šest minut mohl pojistit vítězství domácích, ale jeho střelu z úhlu brankář hostů vyrazil na roh. O dvě minuty měl další příležitost, když obešel obránce a následně i brankáře, ale ve finále netrefil prázdnou branku! V osmdesáté osmé minutě se již trefil a pojistil výhru domácích, kteří si tak zaslouženě připsali první tři body do tabulky.