2022FotbalSport

FK Varnsdorf – FK VIAGEM Příbram 1:2 (0:1)

V šestém kole F:NL zavítali 31. srpna 2022 do varnsdorfské Kotliny hráči FK VIAGEM Příbram. Celek, který se v dosavadním průběhu soutěže dosud trápil. Ze čtyř odehraných utkání vytěžil jen tři remízy. Papírově se mohlo zdát, že domácí poměrně snadno uhájí domácí tvrz. Jenže o výsledku se rozhoduje na hřišti.

Od prvních minut bylo jasné, že varnsdorfské nečeká jednoduché utkání. Hosté přijeli dobře takticky připraveni. Napadali domácí hráče ve dvojicích již při zakládání útoku a tato taktika slavila úspěch. Varnsdorfští neměli čas na zpracování míče a přesnou přihrávku. Proto i kombinace vázla. Zato příbramští nic složitého nevymýšleli. Po zmocnění se míče rychlými přihrávkami na jeden dotek přecházeli do brejkových útoků. Domácí obraně se je sice dařilo částečně eliminovat, ale jen za cenu osvobozujícího odkopu nebo faulu. Ve třinácté minutě byl před vápnem nedovoleně zastaven Felix Čejka. Z nařízeného přímého kopu nedal domácímu brankáři Martinu Vaňákovi šanci, 0:1. Varnsdorfští se s vervou pustili do soupeře, ale jejich snaha troskotala na nepřesnosti a pomalosti v rozehrávce. A když si šanci vypracovali, neproměnili ji. V devatenácté a dvacáté páté minutě byl nejblíže k vyrovnání Bojan Dordić, ale nebylo mu přáno. Závěr první půle byl ve znamení vzedmutých emocí. Tvrdá hra hostů domácím neseděla, ale hlavní arbitr jejich zákroky neposoudil jako nepřípustné. Zato výměny názorů mezi hráči ocenil několika žlutými kartami.

Do druhé půle provedl domácí trenér v kádru několik změn a na trávníku to bylo vidět. Varnsdorfští převzali iniciativu a v padesáté čtvrté minutě se dočkali vyrovnání. Příbramská obrana odvrátila centr jen před velké vápno, kde se míče zmocnil Matěj Radosta, který měl dost času si připravit střelu, na kterou byl brankář hostů Melichar krátký, 1:1. Domácí se nažili tlačit dál, ale hosté se probrali a vrátili se ke své aktivní hře z první půle. V šedesáté minutě si mohli vzít vedení zpět, když se před Vaňákem ocitl sám příbramský Čermák, ale nepřekonal ho. Povedlo se jim to v šedesáté osmé minutě. Čermák si naběhl na centr za varnsdorfskou obranu a z úhlu vypálil, Vaňák jeho střelu jen vyrazil, ale na dorážku Osmančíka již nedosáhl, 1:2. Následovala série střídání na obou stranách, což plynulosti hry nepřispělo. Varnsdorfští se snažili alespoň o vyrovnání, ale příbramští byli proti. V nervózním závěru utkání se jim podařilo náskok udržet a odvézt si z Kotliny své první  vítězství a tři body k tomu.