2022MotoSport

Rallycross cup v Sosnové

Pátý podnik Rallycross cup Mistrovství 2022 se uskutečnil na Autodromu v Sosnové u České Lípy 27.srpna 2022. Startovní listina obsahovala devadesát jmen. Sosnovské zázemí i trať prochází již delší dobu rekonstrukcí. Postupné úpravy jsou nejvíce patrné v prostoru dráhy. Nový asfaltový povrch, kačírkové únikové prostory a ochranné bariery jsou nejviditelnějšími změnami. Zda a či vůbec dojde i na úpravy offroadové části není zatím jasné. Proto organizátoři a potažmo i jezdci museli akceptovat „asfaltovou“ verzi jokeru. Z pátku na sobotu se krajem přehnalo několik silných bouřek, které doprovázely vydatné srážky. Na několika místech sosnovského okruhu se vytvořily velké laguny. O zpestření pro jezdce i fotografy bylo díky počasí, postaráno.

Organizace závodů je dána. Každý závodník jede tři kvalifikační jízdy. Podle umístění získá body. Na základě pořadí postoupí do semifinálových, a případně i do finálových jízd. Celkový součet vyjetých bodů v podniku se sčítá a určuje průběžné pořadí v seriálu a na konci roku určuje jeho vítěze.

Sobotní počasí bylo nevlídné. Zataženo a k dalším dešťovým přeháňkám nebylo daleko. Ospalé bylo i startovní zařízení, kterému se nechtělo pracovat a chvíli trvalo, než mu pověřené osoby domluvily. První kolo kvalifikačních jízd bylo pozvolné. Jezdci se postupně seznamovali s okruhem i nezvyklou variantou jokeru. Druhé kolo již nabídlo celou řadu pěkných soubojů, a tím pádem i dramatických momentů. Co ale jistě organizátory potěšilo, bylo to, že i přes téměř nulovou propagaci konané akce, se začaly postupně diváky zaplňovat tribuny v prostoru startu. Třetí kvalifikační série se jela naplno. V mnohých případech to byl poslední pokus o prosmýknutí se do semifinálové části. Agresivity i kontaktů přibylo. A tak byli diváci svědky jedné „boudy“ a jednoho ukázkového vytlačení. Vše se šťastným koncem, bez zranění jezdců. O technice se to říci nedá. Ta určitou újmu utrpěla. Vyvrcholením akce byly semifinálové a následně finálové jízdy, které se velkému počtu diváků musely líbit. Motoristické akce na Autodromu v Sosnové mají co nabídnout. Je jen škoda, že na jejich oficiálních webových stránkách informace o jejich konání chybí. Ale snad i to se v budoucnu změní.

Výsledkový servis:

Závod Autodrom Sosnová  – 27.8.2022 : zde
Průběžné pořadí Rallycross cup Mistrovství 2022 : zde