2022MotoSport

43. INVELT Rally Pačejov – 2022

Předposledním podnikem SONAX Mistrovství České republiky v rally pro rok 2022 byla 43. INVELT Rally Pačejov, která se konala od 30. září do 2 října 2022 v okolí Horažďovic. O body se bojovalo do těchto vypsaných kategorií: AUTOKLUB Juniorský mistr ČR, Dámský pohár ČR, AUTOKLUB Mistrovství ČR v rally historických automobilů, Pohár Pirelli 2022 a Peugeot Rally CUP Czech Republic 2022.

Pačejovská soutěž zahajovala v pátek shakedownem na novém úseku z Velkého Boru do Třebomyslic, přes Horažďovickou Lhotu. Je neuvěřitelné, že se pořadatelům podařilo zařadit do necelého tříkilometrového úseku vše charakteristické pro pačejovskou soutěž. Od typických uskákaných cest, přes šotolinový úsek po skok. Klobouk dolů. Krásný úvod do celého dvoudenního klání. Za což jim byli jezdci, diváci i fotografové vděčni. Páteční program vygradoval večer na horažďovickém náměstí slavnostním defilé vybraných posádek. Zakončený byl ohňostrojem.

I když se pačejovský podnik odehrává již delší dobu na víceméně obdobných tratích, pořadatelům se daří v každém ročníku přijít s něčím novým. Sobotní itinerář obsahoval tři klasické testy. Mečichov, Třebohostice a Nehodiv, jsou jedny z ikonických míst soutěže, které jsem zahrnul do svého sobotního programu. Jedinou neznámou bylo počasí. Ranní oblohou se honily temné mraky a předpovědi se měnily s nevídanou rychlostí. Nezbylo mi, než se připravit na nejhorší variantu s deštěm, a vyrazit. Prvním vybraným místem byl kamenný úvoz před Mečichovem. Vše proběhlo podle plánu. Cesta, finální výběr místa i test nastavení techniky při zatažené obloze při průjezdu nulek. A ejhle. Před příjezdem prvního soutěžního vozu se mraky rozestoupily a začalo svítit slunce! Počasí neporučíš a občas ani neodhadneš. I když jsem měl v plánu u Mečichova fotit také historiky, první výlety mimo trať a havárie, a následné časové posuny byly proti. Snad na dalším místě budu mít větší štěstí. Cestou do Nehodiv se sluníčko opět schovalo za temné mraky a na přední sklo auta přistála sem tam dešťová kapka. Bez okruhu kolem nehodivské kapličky by se snad pačejovský podnik ani nejel. Přehledné divácké místo. K dokonalosti chybělo jen přívětivější počasí. Že se zatáhlo, to mi moc nevadilo, ale postupně začal profukovat studený vítr a na závěr průjezdu historiků začalo pršet. Krátká zdravotní indispozice utnula mé další sobotní aktivity.

Nedělní předpověď počasí byla stejně nepříjemná jako ranní pohled z okna penzionu. Temné mraky, chladno a občas proletující kapky deště. Vydal jsem se na směr Kumušín. V naději, že noční déšť vykouzlí na cestě k muničáku nějakou kaluž, nebo alespoň nějaké bahýnko. Bohužel ani jedno ani druhé. Úsek od sjezdu ze silnice k lesu lemovaly jen anikaty. Diváky do správné nálady dostaly průjezdy Dominika Stříteského a Václava Pecha. Oba probrzdili odbočení a skončili v únikovce. Další průjezdy byly v rámci možností a podmínek. Jen některé vozy již pod nánosem špíny nebyly moc poznat.  Stihl jsem i historiky a na závěr se přesunul do Chrášťovic ke skoku. Atraktivní místo jak pro diváky, tak i fotografy. Téměř každý průjezd byl ozdoben skokem. O vzrušení se postarala posádka #29 Frána-Skořepa, která po doskoku skončila v plotu. Zkouška byla pozastavena. Na další průjezdy již nečekám a vyrážím směr Horažďovice a následně k domovu.

Krátký pohled do výsledkové listiny 43. INVELT Rally Pačejov – absolutní pořadí :

1. #1 Kopecký Jan – Hloušek Jan Škoda Fabia Rally2 evo 1:18:48,9
2. #2 Mareš Filip – Bucha Radovan Škoda Fabia Rally2 evo 1:19:00,9 +12,0
3 #4 Stříteský Dominik – Hovorka Jiří Škoda Fabia R5 1:19:35,5 +46,6
4. #3 Pech jun. Václav – Uhel Petr Ford Focus RS WRC 06‘ 1:20:18,0 +1:29,1
5. #10 Jirásek Aleš – Machů Petr Škoda Fabia R5 1:23:19,5 +4:30,6