2022FotbalSport

FK Varnsdorf – MFK Chrudim  2:2 (1:0)

Ve předposledním domácím utkání podzimní části F:NL přijel v neděli 30. října 2022 do Varnsdorfu nepříjemný soupeř, se kterým mají domácí negativní bilanci. Mužstvo MFK Chrudim, kterému se posledních několik kol, i na venkovních stadionech, dařilo. Necelá šestistovka fandů byla přesvědčena že nedobytnost Kotliny bude zachována.

První polovina zápasu se hrála zcela v režii domácích. Hosté se sice stáhli do obranného bloku na své polovině, přesto si varnsdorfští vypracovali několik téměř brankových šancí. První již ve čtvrté minutě, když po centru Patrika Schőna Adam Ondráček hlavičkou orazítkoval horní břevno chrudimského Flodera. Další pěkný fotbalový moment předvedl v jedenácté minutě Matěj Radosta, který z hranice velkého vápna tvrdě vystřelil těsně vedle. O minutu později se ke střeleckému pokusu odhodlal Schőn, ale jeho střelu Floder kryl. Hosté se na polovinu domácích moc nedostávali. Zato v osmnácté minutě se s míčem do vápna vedral Tanko a z malého vápna zpětnou přihrávkou hledal Ondráčka. Jeho střela postrádala patřičnou přesnost, a proto ji Floder kryl. V následujících minutách hra ztratila spád. Následovalo několik ošetření a rozhodčí udělil dvě žluté karty hráčům Chrudimi – Marek Kejř a Michal Skwarcek. Když se již zdálo, že první poločas skončí bez vstřelení branky, otevřeli domácí skóre. Standartní situaci rozehrál Ondráček, který na přední tyči centrem našel Kristiana Zbrožka a ten hlavou na zadní tyč překonal Flodera.

Obraz druhé poloviny zápasu byl zcela jiný. Chrudimští přidali na důrazu a bohužel domácí je nechali hrát. I když se stáhli do bloku, hosté v jejich obraně nacházeli okénka a před brankou domácího Vaňáka začalo být horko. První šanci si chrudimští vypracovali ve čtyřicáté deváté minutě. Po rohovém kopu se k zakončení dostal Míka, ale jeho střela jen orazítkovala šibenici. Varování probudilo domácí z letargie, ale jejich útoky postrádaly přesnost a moment překvapení. Zato akce hostů byly čím dál tím nebezpečnější. Vyrovnat se jim podařilo v šedesáté druhé minutě. Po zahrání standartní situace a následném zmatku před Vaňákovou brankou se k odraženému míči dostal Petr Juliš a tvrdou střelou pod břevno nedal domácím šanci, 1:1. Domácí se sice snažili vrátit do zápasu, ale hosté byli rychlejší a přesnější v rozehrávce. A když se již dostali na dostřel Floderovy branky, chyběl klid a přesnost v zakončení. V sedmdesáté sedmé minutě se chrudimským podařil obrat ve skóre. Po zbytečném faulu domácích rozehrávali z pravé strany standartní situaci a domácí obrana na malém vápně neuhlídala Davida Látala, který razantní střelou rozvlnil síť domácí branky, 1:2. Radost na straně hostů, šok na straně domácích. Trenér domácích Miroslav Holeňák poslal na hřiště dva čerstvé muže. V osmdesáté minutě se potvrdil jeho správný výběr hráčů pro střídání. Denny Samko po třech minutách na hřišti střelou z dobrých třiceti metrů k zadní tyči překonává Flodera. Nyní euforie na varnsdorfské straně, šok na chrudimských. Ale hosté se nevzdávají a za dvě minuty si vypracovali další velkou šanci, kterou Juliš nedotáhl do konce. V posledních minutách utkání již ani jedno mužstvo nechtělo hrát vabank a smířilo se s jedním bodem za remízu. V pohledném, dramatickém utkání varnsdorfští uhájili, i když s notnou dávkou štěstí, svou domácí neporazitelnost a s povděkem brali i jeden bod.