2018MotoSport

18. Rallye Hořovice 2018

Pětidílný Českomoravský pohár rally 2018 odstartoval 27.-28.dubna 2018 prvním podnikem, 18. Rallye Hořovice. Startovní listina čítala osmdesát přihlášených jezdců z Česka, Polska a Německa. V servisní zóně na hořovickém letišti byla k vidění pestrá směsice závodní techniky. Fanoušci mohli obdivovat různé verze vozů Mitsubishi, Subaru, Ford, Lancia, Škoda, Peugeot, Renault a dalších značek. Pořadatelé z Auto Sport Klub Hořovice připravili pro jezdce a diváky klasický soutěžní program. Čtvrtek a páteční dopoledne bylo věnováno seznamovacím jízdám, administrativním a technickým úkonům. První vozy vyrazily ze servisní zóny ke startu rychlostní zkoušky v pátek o půl čtvrté odpoledne. Trasa erzety vedla z Hostomic na vrch Písek a v itineráři byla zapsána dvakrát. Zdánlivě lehká trasa ukrývala v lesní partii několik záludných pasáží. V jedné z nich, naštěstí bez vážných následků pro posádku, skončila brzké účinkování na rally Škoda Fabie TDi. Dva nárazy do stromu vykonaly své. Na trať vyrazila sanitka a hasiči. Chvíle napětí a potvrdilo se, že posádka je v pořádku. Na rozdíl od fabky. Na to, že bude ještě někdy pojízdná, bych moc nesázel. Další karamboly se naštěstí již nekonaly. Jezdci s mírným zpožděním absolvovali obě jízdy a krásný západ slunce sledovali v pohodě ze servisu.

18.Rallye Hořovice 2018 – večerní servis

V sobotu na závodníky čekaly dvě rychlostní zkoušky, které se jely čtyřikrát. První vozy vyjížděly ze servisu na start v Komárově a s cílem v Malé Vísce již v osm ráno. Divácky zajímavá místa byla až v druhé polovině trati. V obci Zaječov bylo několik atrakticních míst, ale s omezenou dostupností. Naopak u výjezdu na hlavní silnici, pod hřbitovem, bylo místa s dobrým výhledem dost, včetně občerstvení. „Nádražní klasika“ našich mladých let. Hóóórkééé párky, pivo, limonáda. S přibývajícím časem to bylo potřeba. Sluníčko pálilo a teplota se rychle vyšplhala na letní hodnoty. Kdo zatoužil po změně, nic mu v tom nebránilo. Stačilo popojet na další erzetu, která startovala za Libomyšlí. Již jen ta cesta krásnou, rozkvetlou jarní krajinou stála za to. Zde byl počet divácky zajímavých míst s dobrou dostupností vyšší. Nabízela se kosa před obcí Bykoš, odbočení u lesa přes krátkou šotolinu směrem na Lážovice nebo průjezd Lážovicemi s ostrou pravou. Každé místo nabízelo pěkné dívání na hezké soutěžáky v akci. I když pohled na sobotní mapy rychlostních zkoušek neavizoval kritická místa, došlo k několika karambolům. Naštěstí to odnesly jen plechy. Ale v jednom případě také nový Renault Clio RS. Výlet přes střechu do pole s ním udělal své. Technici budou mít do startu další akce hodně napilno. Vyhlášení konečných výsledků a předání pohárů nejlepším posádkám proběhlo v servisu. A pak, jak když střelíš do vrabců. Najednou byl servis téměř prázdný. Nezbývá, než se těšit na další pohodový podnik v rámci Českomoravského poháru rally, kterým bude Radouňská Rallye v termínu 22.-23. června  2018.

Krátká rekapitulace závodu. Závodníci absolvovali 10 RZ a najeli celkem 69 ostrých kilometrů.

Vítězem putovního poháru města Hořovice se stala polská posádka se startovním číslem 9 Lelek Janusz – Bolek s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX.

Absolutní pořadí po 10 RZ 18. Rallye Hořovice 2018 :

1.   #9 Lelek Janusz – Bolek Mitsubishi Lancer Evo IX   A4
2.   #7 Šimek Ondřej – Vilímek Petr Mitsubishi Lancer Evo IX   A4
 3.   #6 Grochocki Piotr – Rajca Maciej Subaru Impreza STi   A4
 4.   #1 Savruk Michal – Palivec Štěpán Subaru Impreza STi   A4
 5. #16 Omelka Pavel – Valný Vojtěch Ford Escort RS Cosworth   H6
 6. #19 Plechatý Ondřej  – Ryšánková Eva Mazda 323 GT-R   H6
 7. #18 Škvára Radek – Bušek Michal Lancia Delta HF Integrale   H6
 8. #27 Kafel Arkadiusz – Sielilo Piotr Peugeot 206   A3
 9. #52 Kulička David – Matějka Dan Citroën C2 VTS   A2
10. #31 Wolf Adam – Hauerová Nikola Škoda Fabia TDi   A6