2018MotoSport

Transport Projekt Drift Challenge – Autodrom Sosnová

První závod letošního seriálu Transport Projekt Drift Challenge 2018 se konal na Autodromu v Sosnové u České Lípy 12. – 13.května 2018 a byl vypsán pro kategorie PRO a SemiPro. Od pátečního rána se depo postupně plnilo přihlášenými týmy, které ještě na místě ladily techniku na víkendové klání. Vše odstartovalo sobotní tréninkové dopoledne. V překrásném slunečním ránu si sosnovskou trať postupně vyzkoušelo přes čtyřicet jezdců se svými soutěžáky. Někteří jen pilovali techniku jízdy, jiní laborovali s nastavením agregátů, další hledali příčinu nefunkčnosti svých aut. Na přípravu sebe i své techniky měli vyhrazenou i část odpoledního programu. Na autodromu vládla pohoda. Diváci si užívali sluníčka, krásných soubojů na dráze a někteří odvážlivci i služeb „Drift Taxi“. Vrcholem sobotního programu byly podvečerní kvalifikace do nedělní soutěže. V kategorii SemiPro se na start postavilo 21 jezdců. Do nedělní startovní listiny jich bylo zapsáno patnáct. Nejlepší výchozí pozici si vyjel Dominik Kouba, před nováčkem Davidem Mrlinou následovaný Petrem Týblem. Čtvrté místo vybojovala dravá Melanie Morcinková. V nejsilnější kategorii PRO viděli diváci jak dramatický boj jezdců o každý bod do hodnocení kvalifikace, tak i vypjaté souboje jezdců s technikou, která si postavila hlavu v ten nejméně vhodný okamžik. Jedním z nich byl i Marco Zakouřil. Nově postavený vůz měl problémy s motorem. Díky vstřícnosti Martina Maška absolvoval Marco kvalifikaci v jeho voze. Začátek sezony a ne zcela vyladěná technika pozlobila i další borce. David Levička byl nucen kvalifikační jízdy pojmout jako další porci testů svého nového motoru. Vstup do sezóny si jistě jinak představoval i Michal Vychodil. Závodní vůz připravoval do poslední minuty před startem kvalifikace, aby i v ní řešil problémy s převodovkou. Nakonec jako poslední proklouzl do nedělního pokračování. Na start kvalifikace se postavilo dvacet dva jezdců. Postup do nedělní části si vybojovalo jen dvacet z nich. Vítězem se stal polský závodník Marek Wartalowicz. Následován Michalem Reichertem a na třetím místě se umístil Ladislav Bezouška.

Nedělní dopolední program byl vyhrazen kategorii SemiPRO. Rychle se plnící tribuny sosnovského autodromu sledovaly nejprve tréninky a následně dopolední vrchol, TOP16 SemiPRO. Papírově slabší kategorie nabídla divákům strhující podívanou. Nebyla nouze o dramatické zvraty v pořadí rozjížděk, opakované i doplňkové jízdy. A samozřejmě do průběhu rozjížděk promlouvala i technika, která si u některých jezdců dělala, co chtěla. Vítězný pohár si ze Sosnové odvezl Dominik Kouba, který ve finále těsně porazil Jana Hejdu, v poměru 38:22 bodům. V boji o třetí příčku porazil Elbert Maik ještě těsnějším rozdílem Martina Pompu, v poměru 34:26 bodům. Vyhlášení vítězů a následnou show s představením jezdců a vozů sledovaly plné tribuny. Podle informace od pořadatelů to bylo téměř 5600 diváků! Úctyhodný počet.

Vrcholem sosnovské akce byly battly dvaceti jezdců kategorie PRO. A nutno předeslat krásné sportovní drama od prvního do posledního souboje. Černým koněm odpoledních soubojů byl Michal Vychodil, který se štěstím postoupil do hlavní soutěže z posledního místa sobotní kvalifikace. Ale postupně se díky obrovskému štěstí i chybám svých výkonostně lepších soupeřů probojoval až do TOP4! O postup do TOP4 se utkal s asi největším smolařem sosnovského klání, s Marco Zakouřilem. Tomu závodní stroj vypověděl služby již v sobotní kvalifikaci. Technici přes noc vyměnili kompletně celý motor. To stihli v rekordním čase tak, aby Marco mohl absolvoval trénink před hlavní soutěží. Zdálo se, že oprava byla úspěšná. Ve třetí soutěžním battlu si ale motor opět postavil hlavu a Marco rozjížďku nedokončil pro technickou závadu. Spanilá jízda Michala Vychodila skončila v boji o finále. Ostřílený Marek Waltarowicz neponechal nic na náhodě a skvělou jízdou Michala bez problémů porazil. Druhou částí pavouka zdárně postupoval až do finále Martin Mašek, který i přes poruchu alternátoru a problémy s chlazením motoru, porazil Michala Reicherta. Souboj o třetí místo jasně vyzněl pro Michala Reicherta, když porazil Michala Vychodila v poměru 51:9 bodům. Finálový duel zaslouženě vyhrál polský závodník Marek Waltarowicz, který ani v posledních dvou rozjížďkách nedal šanci Martinu Maškovi a finálový souboj ovládl v poměru 45:15 bodům. Motoristický víkend na sosnovském autodromu se vydařil.

Krátký pohled do výsledkové listiny.

Kategorie SemiPRO :

1. #31 Kouba Dominik
2. #37 Hejda Jan
3. #700 Elbert Maik
4. #49 Pompa Martin

Kategorie PRO :

1. #547 Wartałowicz Marek
2. #96 Mašek Martin
3. #850 Reichert Michal
4. #913 Vychodil Michal