2018MotoSport

Deštivá CZECH TRUCK PRIX v Mostě

Termín na přelomu srpna a září je již léta na mosteckém autodromu vyhrazen motoristické akci Czech Truck Prix, která se letos konala už po dvacáté šesté, 31.8. – 2.9.2018. Pořadatelé připravili pro jezdce seriál závodů v kategoriích:  Octavia Cup, Renault Clio Cup Europe, KIA Platinum Cup a FIA European Truck Racing Championship. Páteční den byl vyhrazen na nezbytné technické procedury, které se rutinně opakují před začátkem každé závodní akce. Technické a administrativní přejímky vozů, kontrola startovních přihlášek jezdců a týmů,…  Odpoledne již bylo živo i na dráze. Na programu byla série volných tréninkových jízd pro všechny kategorie. Páteční program uzavírala propagace akce v ulicích Mostu s cílem na náměstí, kde se konala velká autogramiáda.

Dopolední sobotní itinerář závodů nabídl divákům v rychlém sledu první várku měřených tréninkových jízd ve všech kategoriích. S bonusem v kategorii Truck. Rozjížďkou „Super pole“ pro prvních deset jezdců z měřeného tréninku. To se už v diváckých prostorech, i přes nepřízeň počasí, tísnili tisíce návštěvníků především z Česka, Německa a Polska. Po polední přestávce a kamionové exhibici na dráze, odstartoval odpolední část první ostrý závod KIA Platinum Cup a následně Octavia cup 2018. Následoval první vrchol sobotního programu, závod tahačů na jedenáct kol. Ale nejprve se závodní vozy seřadily v Pit zóně a po absolvování prvního kola se rozmístily na startovním roštu. Nedočkavá media i natěšení diváci si užívali tu neopakovatelnou a pokaždé jinou atmosféru prohlídky trucků, jezdců a krásných dívek. Selfíčka, rozhovory, fotky do památníčku s Adamem, případně truckem nebo půvabnou hosteskou. Deset minut a dost. Dráha opět patří jen truckům. Zahřívací kolo a ostrý start. Pozornost diváků je soustředěna na dva muže. Jochena Hahna, který vede průběžné pořadí klasifikace šampionátu jedoucí s vozem značky IVECO a Adama Lacka, který je na druhém místě a závodí s truckem FREIGHLINER. Jochen vyráží do závodu ze čtvrté pozice, Adam z šesté. A v cíli? Po strhující, dramatické jízdě, hnán fanoušky předjel všech pět soupeřů a za nadšených ovací diváků vítězí. Jeho největší soupeř Jochen Hahn projíždí cílem na třetím místě. Jezdci i diváci si vítěznou euforii užívají ještě několik minut při pódiovém ceremoniálu, ale na dráhu se hrnou další vozy z kategorie KIA, Renault a nezvaný host, déšť. Jezdce ani diváky přeháňka nerozhodila. Předpověď počasí vodu věštila a tak většina z nich vytáhla deštník a v pohodě sledovala dění na trati. A v některých místech byl pohled na projíždějící „vláček“ vozů velmi neotřelý, efektní. Ale co naplat po dvou hodinách se přiblížil poslední bod sobotního programu. Druhý závod trucků na jedenáct kol. A čeští fanoušci si kladli otázku. Jak tentokrát dopadne souboj Hahn – Lacko, když Adam půjde do závodu až z osmé pozice? Odpověď se blíží. Vozy se řadí v Pit zóně a za safety carem vyráží na trať, start. Jestliže  první závod byl dramatický, pak tento byl pro české fanoušky přímo infarktový. Déšť sice ustával, ale na trati bylo hodně vody a o kolize nebyla nouze. Důležité bylo, že se jim Adam vyhnul a postupně, za obrovské podpory diváků, se propracovával dopředu až na druhou pozici. V posledním kole, v poslední zatáčce před cílem předjel i doposud vedoucího jezdce, Norberta Kisse, a zvítězil. Nadšení tribun neznalo mezí. Krásná tečka deštivého dne.

Nedělní program se podobal tomu sobotnímu. Jen počasí si dělalo, co chtělo. Podle meteo serverů a radarů mělo lehce pršet. Jenže realita byla jiná. Dopoledne pršelo a chvílemi i slušně lilo. A tak první závod vozů KIA i měřený trénink trucků, včetně bonusu o pořadí na startovním roštu, se jely za deště. Pěkné na koukání i focení, ale diváků bylo poskrovnu. Počasí se začalo umoudřovat až na následný závod Renault Clio Cupu. Na první nedělní vrchol, závod trucků, už bylo jen zataženo a dráha mokrá. A tak mumraj na startovním roštu byl veselejší, bez vody. Divácká místa se opět zaplnila fanoušky, kteří věřili v opětovný úspěch české stáje Baggyra Racing a vítězství Adama Lacka, který startoval z první pozice, ale jeho hlavní soupeř Jochen Hahn z druhé. Po startu šel do vedení Jochen a svou pozici s přehledem uhájil až do cíle. Adam tentokrát na předjetí neměl a tak si alespoň pohlídal druhou pozici. Tentokrát byli v euforii fanoušci německého borce. Po pódiovém ceremoniálu se na dráze postupně vystřídaly ve svých závodech vozy Octavia a KIA. To se už počasí přece jen umoudřilo. A na závod trucků, poslední bod mosteckého programu, byla dráha suchá. Natěšení čeští fanoušci vyhlíželi opětovnou bitvu mezi Adamem a Jochenem a věřili i v další pódium. Jenže tentokrát Lacko startoval až desáté pozice na roštu. I přes podporu tribun se, po dramatickém průběhu, probil na konečnou čtvrtou pozici. Ale podařilo se mu předjet před ním startujícího Hahna, jenž dojel těsně za ním. Z vítězství se radoval Rene Reinert, jedoucí na voze MAN. Z pohledu fanouška byl mostecký víkend krásný. Pěkné sportovní výkony byly korunovány úspěšným vystoupením Adama Lacka, kterému se v domácím prostředí podařilo snížit náskok na vedoucího jezdce šampionátu Jochena Hahna o devět bodů. Do konce sezony zbývají ještě tři podniky, že by se obhajoba titulu přece jen povedla? Budeme držet palce.