2018HokejSport

HC Česká Lípa – HC Frýdlant 1:11 (0:3,1:2,0:6)

První kolo Krajské hokejové ligy Libereckého kraje ročníku 2018/19 odstartovalo v neděli 23.září 2018 zápasy na třech stadionech. Novinkou je rozšířený počet týmů z šesti na sedm. Kromě tradičních aktérů je novým účastníkem soutěže mužstvo HC Stavební stroje Jičín. Českolipští zahájili soutěž utkáním s týmem HC Frýdlant. A hned schytali těžký debakl. Nejen výsledkově, ale i nepříjemným zraněním dvou hráčů, jejichž léčba si vyžádá delší čas.

Po oboustranně opatrném začátku byl v druhé minutě utkání vyloučen za podražení na dvě minuty domácích Václav Novák. Hosté přesilovku nevyužili, ale již při hře pět na pět, ve čtvrté minutě, z prvního útoku, Petr Benda po přihrávce Jana Kotrče, otevřel skóre utkání. Náhle byl na ledové ploše jen jeden tým. Českolipští nestíhali. Chyběla jim rychlost v bruslení i rozehrávce. Útočné akce troskotaly na kompaktní, dobře organizované obraně hostů, kteří po získání kotouče vyráželi do rychlých brejků. Bilance osobních soubojů hovořila také ve prospěch hostů. Ti svoji převahu potvrdili v desáté minutě, kdy druhou branku přidal Filip Hrubeš po přihrávce Filipa Chlumy. Českolipští hráči se snažili, ale na rozjeté frýdlantské mladíky nestačili. V devatenácté minutě již vedli o tři branky, zásluhou Martina Kolmanna, který zužitkoval ideální přihrávku od Tomáše Jandy. Do druhé třetiny vstoupili domácí lépe. Šanci na korekci skóre jim nabídli hosté již v dvacáté první minutě, když na trestnou lavici usedl frýdlantský Filip Chlum. Ale přesilovou hru nevyužili. Snažili se, přidali na rychlosti, zvýšili důraz v útočném pásmu, opticky vyrovnali hru, ale bez brankového efektu. Hosté udeřili ve dvacáté šesté minutě. Vojtěch Matějka z přihrávky Filipa Chlumy zvýšil již na 0:4 z pohledu domácích. Rozhodčí rázně vyřešili rodící se šarvátku a aktéry poslali na trestnou lavici. Nekoncentrovanost domácích na hru v následné, dvacáté sedmé minutě potrestal Jan Kotrč. Asistence byla připsána Petru Doubkovi a skóre bylo 0:5! To, že letos bude nutné s mužstvem z Frýdlantu počítat, ukázal následující vývoj zápasu. Soustředěnou, efektivní hrou kontrolovali další minuty zápasu. Domácí sice měli puk pod kontrolou, ale daleko od branky hostů. Ve třicáté minutě se po individuální akci prosadil českolipský Marcel Minařík a snížil na 1:5, ale na obrat ve vývoji zápasu to nebylo. Druhá polovina zápasu již byla plně v režii hostů, kteří hráli v pohodě a především v poslední třetině se jim dařilo i střelecky. Českolipští se snažili, ale nic nevycházelo. Nedařilo se. V závěru utkání měli i několik slibných akcí, které obrana, případně brankář hostů zlikvidovali. Optimální vstup do sezony to jistě není, ale jedna prohra, i když dost krutá, nic neznamená. Napravit si reputaci budou mít možnost již příští týden na ledu nováčka soutěže v Jičíně. Hosti z Frýdlantu přivítají doma celek z Liberce. Uvidíme, zda potvrdí i doma své českolipské vítězství.

Rekapitulace vstřelených branek :

Domácí :  30′ Minařík

Hosté    :  4′ Benda (Kotrč), 10′ Rubeš (Chlum), 19′ Kolmann (Janda), 26′ Matějka (Chlum), 27′ Kotrč (Doubek), 42′ Benda (Kolmann), 42′ Janda, 45′ Janda (Matějka), 55′ Benda (Kolmann), 57′ Slavík  (Chlum), 57′ Chlum (Rubeš, Matějka)

Vyloučení :  5: 7

Diváci       : 140