2018MotoSport

Mistrovství světa juniorů do 21 let – finále.

Třídenní plochodrážní maraton na svítkovském stadionu v Pardubicích odstartoval v pátek 28.září 2018 třetí závod mistrovství světa juniorů do 21 let, který celý seriál uzavíral. Do startovní listiny byli zapsáni jezdci z Polska, Slovinska, Ruska, Německa, Velké Británie, Dánska, Litvy. České barvy hájili Jan Kvěch, Patrik Mikel, Filip Hájek a Petr Chlupáč. Bohužel ani jeden z nich neměl šanci výrazně promluvit do konečného pořadí šampionátu. Naopak nejlepší průběžnou pozici měl loňský vítěz seriálu Maksym Drabik s 41 body. Druhou příčku držel Bartosz Smektala s 35 body, oba z Polska. Třetí Dan Bewley z Velké Británie s 21 bodem, který ovšem od Pardubic nedorazil. Další borci se na vedoucí trojici dívali z uctivé bodové vzdálenosti bez výrazné možnosti ovlivnit konečné pořadí na prvních místech.

Nejlepší formu si do Pardubic přivezl Bartosz Smektala, který všechny své rozjížďky, včetně semifinále a finále vyhrál. Zdatně mu sekundoval Robert Lambert z Velké Británie, jenž první porážku zažil až ve finálové jízdě, kde obsadil druhou pozici. Další jezdci již jen paběrkovali. Třetí místo obsadil Dominik Kubera. Poslední závod se vůbec nevydařil obhájci titulu Maksymu Drabikovi, který skončil až místě čtvrtém. Bodové zisky z pardubického závodu měli dopad i na konečné umístění jezdců v seriálu. Juniorským mistrem světa pro rok 2018 se stal polský reprezentant Bartosz Smektala. Krátký pohled do výsledků šampionátu:

1. Bartosz Smektała Polsko 56 bodů
2. Maksym Drabik Polsko 54 bodů
3. Robert Lambert Velká Británie 48 bodů
4. Dominik Kubera Polsko 37 bodů
A jak se umístili naši borci? V pardubickém klání všichni skončili své účinkování v základní části. Kde postupně nasbírali Jan Kvěch 5 bodů, Filip Hájek 2, Petr Chlupáč 1 a Patrik Mikel nebodoval. V seriálu mistrovství světa obsadil Jan Kvěch s 5 body 19 příčku, Filip Hájek s 3 body 21 příčku, Petr Chlupáč s 1 bodem 22 příčku a Patrik Mikel příčku dvacátou třetí.