2019MotoSport

Deštivé plochodrážní odpoledne v Liberci.

Na libereckém plochodrážním stadionu ve Starých Pavlovicích se v sobotu 11.května 2019 uskutečnily dvě sportovní akce. Sezonu otevřelo MČR ve Flat tracku a MČR do 125 ccm. Pro pořadatele to byla generálka na hlavní událost sezony, 1. Semifinále ME družstev juniorů, které se zde bude konat 1.června 2019.

MČR 125 ccm a MČR Flat track – Liberec – 11.5.2019

Startovní listina MČR ve Flat tracku čítala čtrnáct jmen. Shodně po sedmi v třídě  FT1 i Classics. Závodní pole kolibří třídy 125 ccm, určené pro mladé jezdce, obsahovalo  jmen deset. Na menší účasti se podepsalo především počasí. Ještě v pátek večer se pořadatelé rozhodovali, zda se závody uskuteční či ne. Sobotní předpověď byla pro pořádání akce uspokojivá. Dešťové přeháňky byly plánovány až na pozdní odpoledne. Program zahájily od dvanácti hodin tréninkové jízdy. Na oválu se v rychlém tempu a za přijatelného počasí vystřídali všichni jezdci. Ve třináct hodin byly odstartovány první ostré rozjížďky, a na start se dostavilo i vrtošivé počasí. Přihnala se první přeháňka. Plochodrážní ovál se během krátké chvíle pokryl slabou vrstvou klouzavého blátíčka. Podmínky na hraně regulérnosti závodu. Na druhou stranu bylo zajímavé sledovat, jak si jezdci s těmito obtížnými podmínkami poradí. Vše na plochodrážní technice je přizpůsobené k jízdě na suchém, nezpevněném povrchu v maximální rychlosti včetně projetí levé zatáčky. Odpovídá tomu i výstroj jezdce. Již první rozjížďky ukázaly, že dané podmínky lépe zvládají mladí jezdci. Flatrekáři s těžšími stroji a pneumatikami bez výrazného dezénu bojovali s vlastní odvahou, jak rychle a s jakým náklonem zatáčky projet. Hrstka věrných diváků namísto boje o pořadí, sledovala boj jedince s technikou a stavem dráhy. Těžké podmínky zvýraznily rozdíly v kvalitě závodníků.

MČR 125 ccm a MČR Flat track – Liberec – 11.5.2019

Pořadatelé si ověřili, že jsou schopni zvládnout i těžké podmínky, ale doufají, že při hlavní akci sezony, 1. Semifinále ME družstev juniorů, která se na pavlovickém oválu bude konat 1. června 2019, jim počasí ukáže přívětivější tvář.

Pohled do výsledkové listiny :

MČR 125 ccm klasické dráha :

1. Šachl Vojtěch AK Divišov
2. Jeníček Jan AK Pardubice
3. Belan Bruno AK Slaný

MČR Flat track – FT1 :

1. Pučko Jan
2. Hagleitner Manuel
3. Kraus Jiří

MČR Flat track – Classics

1. Sluka Jakub
2. Kolář Petr
3. Hakl Martin