2019MotoSport

47. Rallye Český Krumlov 2019

Třetím podnikem Mistrovství České republiky v rally byla českokrumlovská rally, která se konala v termínu 17. – 18.května 2019, na dnes již klasických tratích s centrem v Kaplicích. Taháků tohoto podniku byla celá řada. Prvním byla světová premiéra nové evoluce škodovácké er pětky. Druhým byl souboj Jana Kopeckého s rozšiřující se „smečkou“ pronásledovatelů s Václavem Pechem v čele. Třetím, jak pro jezdce, tak i pro diváky inovované rychlostní zkoušky. Jen škoda, že také nepřibyla nová divácká místa.

47. Rallye Český Krumlov – 17.-18.5.2019

Dvoudenní harmonogram akce je již dlouhodobě stálý. Páteční dopoledne je na českobudějovickém výstavišti v pavilonu Z vyhrazeno technickým přejímkám vozů. Celá řada nedočkavých fanoušků zde začíná nasávat tu správnou atmosféru rally. Aby při následném sledování shakedawnu, již byli správně nabuzeni. Na stejné trati, ale v opačném směru, se odpoledne jede prolog soutěže. Pohoda a klídek pro jezdce, diváky a fotografy končí, když vyrazí k erzetám. Průjezd budějkami v dopravní špičce je opravdu o nervy. Kdo zažil, ví o čem píši, kdo nezažil nemá opravdu čeho litovat! A časová kompaktnost itineráře soutěže na přejezdech v sekci moc rezervy nedává. Každé zdržení může být fatální. Po zkušenostech z minulých ročníků jsem oželel prolog v Českých Budějovicích i slavnostní představení posádek včetně jejich startu v Jelení zahradě pod českokrumlovským hradem a vyrazil na první místo vytipované pro focení. Práčov. Divácké místo s technicky náročným průjezdem obcí. To samé ale platí i pro diváky. Po odbočení v Přípolí, směrem na Práčov, je čeká téměř čtyřkilometrová úzká silnička, kde je velmi problematické se vyhnout či otočit. Přijel jsem s časovým předstihem, abych v klidu zaparkoval a užíval si krásného, teplého slunečného odpoledne. Jen nalehko jsem se vydal na obhlídku. Vybral si místo, odkud budu fotit a zapovídal se známými pořadateli. Do reality mne vrátilo počasí. Slunce zakryl mráček, ze kterého se po chvíli vyklubal temný mrak doprovázený věrným kamarádem, studeným větrem. Cestou k autu pro mikinu a větrovku jsem registroval již téměř ucpanou příjezdovou silničku, na které se odehrávala zoufalá motoristická dramata. Kde zaparkovat, jak se otočit a kam až se vrátit? Ale to hlavní se dělo na druhé straně. Sirény nulek mne povolaly zpět na vybrané místo k trati. Přehledný příjezd, široké odbočení vpravo a dlouhý odjezd. Jan Kopecký divákům moc času na obdivování nové Škody Fabie R5 Evo nedal. Nálet, elegantní prosmyknutí kolem balíku a v dáli slábnoucí zvuk motoru. To Václav Pech se ukázal v jiném světle. Potvrdil svou pověst, že žádný balík mu není svatý! I v tomto případě, druhý průjezd a hned podpis! Naštěstí bez následků, zatím.

47. Rallye Český Krumlov – 17.-18.5.2019

Fabie Jana Černého se přiřítila bez pravého předního blatníku! A to jsem na druhé erzetě, necelé dva kilometry od startu. To nám to pěkně začíná. Čas vyhrazený pro focení utekl jak voda a mne čeká lehce dramatický přesun zapomenutými zákoutími Šumavy, na start čtvrté zkoušky. Povedlo se, včetně zaparkování. Blansko. Divácká zóna plná pořadatelů, diváků a fotografů. Pěkné, akční místo kde je možné pohodlně sledovat proceduru startu, start, akceleraci, prudké odbočení přes hranu vlevo a odjezd z návsi táhlou pravou. Rychle zaujímám vyhlédnuté místo pod hranou a už to začíná. V rychlém sledu se na mne „řítí“ jeden soutěžák za druhým. Fotím a fotím. Zapadající slunce rozdává poslední hřejivé paprsky a pozvolna se vkrádá otázka. Co s načatým večerem? Rychlá kontrola průběžných výsledků po první sekci a ejhle! Pořadí zcela nečekané! První Pech, Mareš, Jakeš a čtvrtý Kopecký po třicetivteřinové penalizaci! Tak to bude ještě zajímavé. Večerní průjezdy jsou divácky atraktivní, ale najít místo s dostatečným osvětlením na focení je docela problém. Po chvilce váhání se rozhoduji pro Bukovsko. Průzkum bojem začal po setmění. Na návsi tma jak v lese Řáholci. Ani úplněk to nezachránil. U stánku možná postával i RUMcajs, ale na focení to moc nebylo. No, ne vždy vše dopadne dle představ. Rychlá kontrola průběžných výsledků po první etapě. Výsledky se zdají být již v normálu. Do čela se vrátil Kopecký, na kterého Pech ztrácí necelé čtyři vteřiny a třetí Mareš – deset. Čtvrtý Jakeš čtyřicet tři a pátý Černý čtyřicet pět vteřin. To avizuje na sobotu zajímavé boje. Balím a odjíždím se vyspat.

47. Rallye Český Krumlov – 17.-18.5.2019

Sobotní předpověď počasí věští krásný den. Kde si ho užiju? Ať dělám co dělám, nestíhám víc jak jedno místo v každé sekci. Loni jsem byl u Cetvin a počasí nic moc. Zkusím to i letos, snad to bude lepší. Přijíždím dost pozdě a zaparkovat je trochu problém, ale dá se to zvládnout. Svačinu, pití, vestu, bágl a jde se. Blížím se k pastvinám a vidím zádrhel. Stádo statných bílých býků. Tak tudy to opravdu nepůjde. Změna plánu. Odbočuji ke kostelu. Po chvilce si nacházím své místečko a zbylý čas do příjezdu soutěžáků klábosím s pořadateli. Tři nuly, dvě, jedna a startovní číslo jedna, Jan Kopecký. A v rychlém sledu se míhají pronásledovatelé. Pech, Mareš, Jakeš,… Pauza? Ne. Erzeta zrušena. Havaroval Kornhefr. Nedá se nic dělat. Kolem býků se vracím k autu. Počasí jak ze žurnálu. Užívám si klid a zpěv lesního ptactva, než ho přehluší opilecké hulákání rádoby fanoušků rally. Odjíždím na další štaci, do Soběnova. Další pěší výlet, tentokrát k Zikešovi. Ke kapličce přicházím s časovou rezervou do startu třinácté erzety. Mám čas se v klidu podívat na pořadí po třetí sekci. První Kopecký, který všem ujel, a na druhého Mareše už má náskok třiceti osmi vteřin. Pech na Mareše ztrácí vteřin devět. Pan pořadatel sice říká, že ráno skoky nic moc, až na jedno Suzuki, které se pod svahem vyválelo a pár aut si vyzkoušelo zkratku loukou. Jenže Mareš ani Pech to tady prodat prostě nemůžou! Jde o druhé místo! Tak uvidíme. Od Soběnova se již řítí vedoucí jezdec. Skok nic moc. Jak si povede Pech? Už se řítí, ale to je Mareš a parádní skok. Ale kde je Pech? Stojí v Soběnově. Trefil balík a vylomil pravé přední kolo. Tajenka bedny postupně dostává reálné obrysy. Pozornost se obrátila na souboj o třetí místo, které zatím drží Černý o necelé čtyři vteřiny před Jakešem. Odolá jeho ataku? Odolal. Vracím se rozkvetlou šumavskou krajinou do Soběnova a odjíždím do Českého Krumlova k podiu v Jelení zahradě. Slavnostní odmávnutí šachovnicovým praporem, hymna a šampaňské. Krásná napínavá soutěž skončila. Světová premiéra nové Škody Fabie R5 Evo se povedla. Filip Mareš potvrdil svůj cílevědomý postup směrem vzhůru. Jan Černý ukázal svou odolnost, když se dokázal vyrovnat s krizovou situací na přejezdu k druhé erzetě, při níž havaroval a poškodil své auto. Václav Pech doplatil na svou klasickou až příliš agresivní jízdu kolem balíků.

47. Rallye Český Krumlov – 17.-18.5.2019

Krátký pohled do výsledkové listiny 47. Rallye Český Krumlov – absolutní pořadí :

1. #1 Kopecký Jan – Dresler Pavel Škoda Fabia R5 Evo 1:27:45,5
2. #3 Mareš Filip – Hloušek Jan Škoda Fabia R5 1:28:59,4 +1:13,9
3 #4 Černý Jan – Černohorský Petr Škoda Fabia R5 1:29:15,4 +1:29,9
4. #9 Jakeš Miroslav – Machů Petr Škoda Fabia R5 1:29:25,7 +1:40,2
5. #5 Štajf Vojtěch – Havelková Veronika Škoda Fabia R5 1:31:12,6 +3:27,1