2016MotoSport

44. Rallye Český Krumlov

Druhý podnik  šestidílného seriálu Autoklub Mistrovství  České republiky v rallye se uskutečnil v tradičním jarním termínu, a to 27.-28.května 2016. Jižní Čechy, jejich malebná krajina s nevyzpytatelným jarním počasím, připravili pro závodníky a příznivce motoristického sportu dramatické podmínky pro krásnou akci. Letití účastníci českokrumlovské rallye tvrdí: „…že zdejší erzety se bez deště odjet snad ani nedají!“ Mají pravdu, a na letošní divočinu budou určitě dlouho vzpomínat.

Úvod soutěže se již tradičně odehrává na českobudějovickém výstavišti, které nabízí závodníků zázemí v podobě depa, shakedownu a dvou rychlostních zkoušek. Pohled od „kuchyně“ soutěžáků má pro technicky zaměřené diváky svoje kouzlo, navíc u mnohých týmů okořeněné půvabnými hosteskami. Páteční počasí na výstavišti bylo přímo výstavní! Sledovat dopolední shakedown i odpolední první ostrou rychlostní erzetu za krásného slunečního počasí byla paráda. Jenže informace z tratí dalších zkoušek již spíše budily obavy a vrásky na čele techniků i jezdců. Déšť, bouřky a kroupy. Jenže skutečnost předčila i největší obavy! Slavnostní start v Českém Krumlově ještě proběhl v přijatelné atmosféře. Trať druhé zkoušky již byla mokrá ale sjízdná. Kdo před startem do první sekce vybral gumy do mokra udělal dobře. Jenže ani tomu to na trati třetí erzety nebylo nic platné, ta byla zčásti zasypána vrstvou ledových krup! V lesních úsecích navíc na trati byla vrstva mokrého listí a větví. Pořadatelům nezbylo, než tuto zkoušku z důvodu bezpečnosti jak jezdců, tak i diváků po projetí prvních dvaceti vozů zrušit. Druhá, páteční večerní část, již proběhla bez dalších zásahů počasí, ale ideální to nebylo. Na tratích rychlostek se suché úseky střídaly s mokrými. V některých částech se po dešti vytvořila mlha. Na krajnicích místy ležela vrstva mokrého listí a bláta. Podmínky téměř bojové. A tak o dramatické okamžiky nebyla nouze, naštěstí vždy s dobrým koncem. Páteční klání nejlépe zvládli očekávaní favorité, jezdci továrního týmu Škoda Motorsport s vozy Škoda Fabia R5, které stíhal Václav Pech z týmu Eurooil Invelt Czech National Team s novinkou, vozem Porsche 997 GT3. A to bylo nutno přiznat docela překvapení.

Sobota se probudila do slunečného rána a na jezdce i diváky čekala druhá část soutěže. Hned na úvod je ale čekalo nemilé překvapení. Krumlouvská klasika, rychlostní zkoušky Malonty, musela být zrušena, neboť nebylo v silách pořadatelů upravit sjízdnost tratě po následcích pátečního řádění přírodních živlů. O síle přírodní pohromy se mohli diváci přijíždějící do obce Malonty přesvědčit sami, když před devátou ráno sledovali, jak se obsluha čerpací stanice snaží odklidit z jejího prostoru třiceti centimetrovou souvislou vrstvu krup. Na návsi to sice bylo lepší, ale na bezpečné závody to jistě nebylo. O lesních úsecích ani nemluvě. Další erzety se již odjely dle itineráře a tak se fandové přesunuli k Rožmberku a na Lipno. Přívětivé počasí vydrželo jen dopoledne. Odpolední idylu překazila bouřka. Ale dojezd do Českého Krumlova a vyhlášení výsledků již opět bylo v režii sluneční pohody.

A jak to všechno dopadlo? Letmý pohled do výsledkové listiny :

Zaslouženými vítězi 44. Rallye Český Krumlov se stala posádka týmu Škoda Motorsport ve složení Jan Kopecký a Pavel Dresler. Jejich Škoda Fabia R5 si dokázala s nástrahami českokrumlovské soutěže poradit nejlépe a ze všech posádek dosáhla nejrychlejšího času. Na druhém místě absolutně dojeli jejich týmoví kolegové Pontus Tidemand a Jonas Andersson ze Švédska. Ztráta na vedoucího Kopeckého byla 39,8 vteřiny. Bronzová příčka patří Miroslavu Jakešovi, kterého navigovala Marcela Ehlová. Jejich Citroën DS3 R5 zaostal za nejrychlejší posádkou 2:51,9 vteřiny.