2022MotoSport

17. AGROTEC PETRONAS RALLY – 2022

Letošní kalendář SONAX Mistrovství České republiky v rally se zatím daří plnit bez jakýchkoliv ztrát. Čtvrtým podnikem byla jedinečná šotolinová soutěž „Rally mezi vinohrady“ s centrem dění v jihomoravských Hustopečích. Soutěž letos obměnila název na MEMORIÁL RUDOLFA KOUŘILA, AGROTEC PETRONAS RALLY HUSTOPEČE. Přihlášené posádky bojovaly o body, které se započítávaly do FIA Zóna střední Evropa, SONAX Mistrovství České republiky v rally, AUTOKLUB Mistrovství ČR v rally historických automobilů, Mistrovství Slovenské republiky v rally, Mistrovství Slovenské republiky v rally historických automobilů, Pohár 55+, AUTOKLUB Juniorský mistr ČR, Dámský pohár ČR, Pohár Pirelli 2022 a Peugeot Rally CUP Czech Republic 2022 . Přihlášených posádek bylo lehce přes sto. Termín této akce je již leta ustálený. Polovina června. Letos byl daný termín 17. – 18.června 2022. Poslední ročníky byly slunečné a teplé až horké. Ani ten letošní z tohoto trendu nevybočoval. Náročné podmínky pro všechny. Organizátoři již několik let cizelují úspěšný model soutěže. Což je příjemné jak pro ně, závodníky i diváky. Vše je každý rok téměř stejné. Jediné, co prochází obměnou jsou tratě rychlostních zkoušek. Při pohledu do programu by se na první pohled mohlo zdát, jsou stejné jako loni, předloni,… neboť názvy se nemění, ale namotání soutěžních úseků ano.

Moje příprava na letošní Hustopeče také vycházela z té loňské. Příjezd již ve čtvrtek, ve snaze vyhnout se páteční předvíkendové dopravní špičce, se minul účinkem. Prostě příjezd do Brna po D1 od Devíti křížů je pokaždé očistec. Letos jsem popojížděl „jen“ asi 45 minut. Naštěstí to byl první a jediný zádrhel za celou téměř třídenní misi. Ubytování a čtvrteční najíždění vytipovaných míst proběhlo bez problémů. Ale stále jsem se nemohl zbavit dojmu, že rychlostky ukrývají další zajímavá místa, které jsem doma při přípravě přehlédl. Mé hledání ukončil pořádný slejvák. Nezbylo, než v pátrání pokračovat další den.

17. AGROTEC PETRONAS RALLY – Hustopeče – 17.- 18.6.2022

Páteční den je v Hustopečích dlouhý. Dopoledne se zdánlivě „nic“ neděje, ale akce se postupně nezadržitelně rozjíždějí. Využil jsem ranní „volno“ a vyrazil na další pátrání. A vyplatilo se. Pořadatelé inovovali sobotní test Starovice, který oproti loňsku protáhli téměř o pět kilometrů! Krásných polních cest všeho druhu a kvality, bez antikatů včetně několika šotolinových úseků. Dalším bonusem pro posádky i diváky bylo, že se dosud nikdy nejel. Na sobotu vítaná změna. Ale nejprve mne čekalo páteční odpolední a večerní staccato. Ve dvanáct začínal shakedown. Letos kupodivu divácky téměř opomenut. Jeho trasa je již léta daná, a tak se mnohým může zdát, že nic nového jim nepřinese. Kdo si to myslí, velmi se mýlí. K vidění byla celá řada pěkných průjezdů včetně několika velmi akčních. Následovala krátká pauza tak akorát na obědovečeři, a poté ostrý start. Odjezd do Horních Bojanovic na část, kterou znám již z loňska. Krátký šotolinový úsek kolem vinohradu s dvěma ostrými prašnými odbočeními. Zdálo se, že hodinová rezerva na příjezd před startem, je přehnaná. Ale nebyla. Podařilo se mi zaparkovat dost blízko u trati, ale než jsem otočil auto, přiřítil se docela dlouhý „vláček“ a náhle to bylo k diváckému místu dost daleko. Prostor byl oproti loňsku upraven. Vysekaná vysoká tráva, zmizelo několik křovisek včetně antikatu. Pěkné místo, které přilákalo nejen velké množství diváků, ale i kolegů fotografů. Jedinou nepříjemností bylo posunutí startu celé akce o hodinu dozadu z 18té na 19tou hodinu! Pro fotografy dost zásadní. Divácký mumraj u pásek ukončil přílet prvního soutěžáku. Následovaly téměř dvě hodiny krásných průjezdů, které korunovaly svými rozevlátými průjezdy historici. Slunko se schovalo za obzor a nastal čas se přesunout na noční focení do Bořetic. Bohužel v úplné tmě. I když noční rally má své kouzlo, pro fotografa to terno zrovna není.

17. AGROTEC PETRONAS RALLY – Hustopeče – 17.- 18.6.2022

Při sobotní snídani mne pan domácí ujistil, že bude parno, i když v rádiu tvrdili něco jiného. Odvětil mi, že tam se velmi často pletou. Měl pravdu. Bylo. Na vyhlídnuté místo starovické rychlostky jsem vyrazil s předstihem. A udělal jsem dobře. Místa pro parkování na polní cestě, v příznivém dosahu atraktivního místa, se rychle zaplnila. Dalším divákům nezbylo, než v nastupujícím vedru ujít na vytipované místo značnou vzdálenost. Ale stálo to za to. Jak na dívání, tak na focení. Jediné mé dilema bylo, zda zde počkat i na historiky, nebo se přesunout na Liščí horu a počkat si na ně tam. Rozhodl jsem se pro odjezd. S vědomím krátké časové rezervy jsem uvěřil navigaci, že mne dovede k cíli rychlejší variantou. Dovedla. Na opuštěný dvorek ve slepé ulici! Dále vedla již jen stezka pro horské kozy. Proklel jsem ji. Vrátil jsem se na hlavní a pokračoval dle původního plánu. Na vyhlídnuté místo jsem dorazil zpocený a rozklepaný asi minutu před příjezdem Kopeckého. Při kontrole snímků z jeho průjezdu jsem poděkoval stabilizaci ve foťáku za dobře odvedenou práci. Další vozy přijížděly v dost nepravidelných intervalech. A tak jsem byl nucen si vychutnávat polední slunko téměř o hodinu déle. Poslední historik. Poslední jsem se vydal ke svému autu. Našel jsem ho osamocené u lesa podle obrysu, pod nánosem prachu. Otevřít zadní dveře, uskočit před horkým vzduchem, vydolovat smetáček, omést okna, pokusit se vyvětrat a odjet na poslední vytipované místo, Haldu. Teda imaginární. Protože Halda již není! Byla zlikvidována. Asi v rámci rekultivace! Jedno z ikonických míst hustopečské rally nenávratně ztratilo svou kouzelnou image. Místo ní posádky objížděly dva balíky! Vzhledem k tomu, že to bylo těsně před cílem poslední erzety, ani jsem se nedivil, že si průjezdy vychutnávalo více fotografů než diváků. A to se vším všudy, včetně prachu. Poslední historik. Balím a šourám se k autu, do kterého opět praží slunce. Otevřít ho, uskočit před závanem horkého vzduchu, chvíli počkat a vyrazit vrátit vestu. Na benzince jsem se trochu zcivilizoval a vyrazil k domovu.

17. AGROTEC PETRONAS RALLY – Hustopeče – 17.- 18.6.2022

17. AGROTEC PETRONAS RALLY 2022 je minulostí. Krásná soutěž, která jistě nadchla všechny a po všech stránkách. Především souboj první trojice posádek je příslibem do další akce, Bohemia Rally Mladá Boleslav.

Krátký pohled do výsledkové listiny 17. AGROTEC PERTONAS RALLY konané 17.- 18. června 2022.

1. #1 Kopecký Jan – Hloušek Jan Škoda Fabia Rally2 evo 1:18:12,4
2. #2 Pech jun. Václav – Uhel Petr Ford Focus RS WRC ’06 1:18:18,7 +6,3
3. #3 Mareš Filip – Bucha Radovan Škoda Fabia Rally2 evo 1:18:23,9 +11,5
4. #4 Stříteský Dominik – Hovorka Jiří Škoda Fabia R5 1:20:17,9 +2:05,5
5. #5 Grzyb Grzegorz – Borko Tomasz Škoda Fabia Rally2 evo 1:20:39,8 +2:27,4