2016MotoSport

XV. Global Assistance Setkání mistrů

Konec motoristické sezony 2016 se nezadržitelně blíží a s ní přicházejí i tradiční podzimní akce. Jednou z nich je „Setkání mistrů“ na Autodromu v Sosnové u České Lípy. Společný happening mistrů volantu, kteří se v sezoně nemají šanci potkat. Závodí na „svých“  tratích ale zde společně baví sebe i tisíce diváků. Fandů motoristického sportu. Dvoudenní akce v termínu 19.-20.listopadu 2016 přilákala do Sosnové více jak 6000 diváků. Organizátoři akce ve své pozvánce proklamovali :

…během motoristické show se návštěvníkům XV. Global Assistance Setkání mistrů 2016 předvede například norský závodník Johny Haugland, který před zraky diváků přijme gratulaci k jeho dovršeným sedmdesátinám, z nichž podstatnou část strávil po boku značky Škoda. Nic ze svého jezdeckého umění ve svém věku neztratila ani finská hvězda rallysportu  Markku Alén, který se představí s historickou legendou, vozem Toyotou Corolla WRC. Dalším tahákem je Václav Pech jun. s Porsche 911 GT3. Diváci se mohou těšit na i showmany z Itálie, kteří přivezli historické skvosty značky Lancia, stejně jako české závodníky, kteří se v exhibici představí se silnými vozy Audi Quattro….

Sobotní, volné tréninkové jízdy, provázela nepřízeň počasí. Sice bylo teplo, ale drobný déšť proměnil dráhu na mnoha místech v kluziště s menšími či většími kalužemi. Že by to jezdcům vadilo, se vůbec nezdálo. Řádili jak malí kluci. O smyky a atraktivní průjezdy zatáček bokem nebyla nouze. Efektní průjezdy kalužemi s gejzíry rozstřikované vody. Potěcha pro oko skalní fanouška i objektiv fotografa.

Prosluněná neděle 20. listopadu to již byla jiná kapitola. Nabídla hodnotný motorsport v rámci měřených jízd muže proti muži. Vyřazovacím způsobem proti sobě bojovali zástupci všech motoristických disciplín a ukazovali divákům, že ne vždy je nejlepší výkon na trati spojen s nejvyšším výkonem motoru. Do finálových jízd A i B například pokaždé postoupili jezdci z autokrosu, jejichž buggyny nejsou na asfaltovém povrchu Autodromu Sosnová úplně doma. Na kluzkém asfaltu se lehkým a výkonným strojům dařilo, a v samotném superfinále proti sobě bojoval Petr Nikodém s buggy a Grzegorz Grzyb z Polska se Škodou Fabia R5. Z absolutního prvenství se nakonec radoval soutěžní jezdec rally Grzyb, který se stal současně i vítězem kategorie rally před Martinem Koči s Fordem Fiesta R5 ze Slovenska a Martinem Vlčkem s Fordem Fiesta R5. V kategorii cross se z vítězství radoval Petr Nikodém se Suzuki GSX-R 1,6 před Janem Kunešem s buggy Yamaha RSK Kart a třetím Petrem Doležalem s kartem Honda CBR600RR RSK Kart.