2019MotoSport

Rally Bohemia 2019

Vrcholná sportovní motoristická akce Mladoboleslavska a Liberecka, se konala od pátku 12. do neděle 14. července 2019. Pořadatelé čtyřicátého šestého ročníku Rally Bohemia přivítali účastníky v rámci Mistrovství České republiky v rally,  MČR v rally historických automobilů, exhibiční Rally Legend. Dále světového poháru FIA Electric and New Energy Championship, tedy neoficiálního mistrovství světa pro automobily na elektrický či jiný alternativní pohon. Startovní listiny uváděly počty posádek – MČR 71, MČR HA 26, RL 21 a ECO 34. Již v loňském roce pořadatelé avizovali podstatné změny v přípravě rychlostních zkoušek se snahou o návrat na historické, dnes již téměř zapomenuté tratě. Co si předsevzali, to také splnili. Hradčany, Rašovka, Milíře, Střevelná a Kvítkovice. Nové výzvy pro posádky i nová divácká místa. A když k tomu připočteme návrat staronové Bzí, lehce modifikovanou variantu Radostína a Chloudova, tak z loňského itineráře zůstala beze změn jen Staroměstská! Za tuto inovaci si organizátoři zaslouží plné absolutorium. Jedničku s hvězdičkou. Počáteční nadšení diváka chtivého rally, po prostudování itineráře velmi rychle opadne. Sobotní sekci pěti erzet jezdci absolvovali za necelé dvě hodiny, 11:22 – 13:22 včetně času poslední zkoušky! A v neděli to byl ještě větší mazec. Sekci tří erzet stihli za hodinu a kousek, 8:49 – 9:52 včetně času poslední zkoušky! Snaživý divák, i při dobré vůli, víc jak dvě divácká místa za den nestihl. A to se ještě musel hodně snažit.

I když startovní pole nebyla z nejpočetnějších, kvalita nechyběla a navíc, tovární tým ŠKODA Motorsport nasadil i druhý vůz, který pilotoval finský mladík Kalle Rovanperä. Není se co divit. Do konce seriálu MČR se daly získat body již jen ze dvou podniků. Bohemky a Barumky. V čele bodování byl Filip Mareš, a i když ztráta Jana Kopeckého nebyla velká, stát se mohlo cokoli. Na Bohemce nové neznámé tratě, na Barumce sice již známé, ale velmi těžké. A v obou případech mohlo průběh soutěže zásadně ovlivnit počasí. A na Bohemce ovlivnilo!

Rally Bohemia 2019 – Mladá Boleslav – 12. – 14.7.2019

Páteční program lákal diváky na dvě místa. Shakedown, který se jel na stejné trati jako loni, Loukov – Kruhy. Většina se jich přišla podívat na průjezd obcí Březina. Proměnlivé počasí s krátkou přeháňkou ukázalo svou víkendovou tvář a dalo jezdcům šanci se na jeho vrtochy alespoň trochu připravit. Druhým byl Autodrom v Sosnové. Harmonogram jízd byl jasný. Tedy na papíře. 17:10 ECO rally, rally Legendy a 18:30 start první dvojice vozů MČR. Tisíce natěšených fanoušků soudobých i historických vozů rally s údivem a s postupem času i s hněvem sledovalo nepochopitelnou arogantní exhibici naleštěných extravagantních nehlučných monster, kroužících po okruhu i v době, kdy tam již dávno měly jezdit vozy našeho srdce. Řvoucí a benzinem vonící auta. Tu násilnou „propagaci“ nových technologií v segmentu rally by snad i většina diváků s nadhledem přijala, kdyby se demonstrátoři chovali jako závodníci rally. Ale co si myslet o propagátorech elektro rally oblečených podle posledních módních trendů, při odbočování používající blinkr a za jízdy poslouchající rockovou hudbu? K „dokonalosti“ chyběl již jen doutník. Motoristický sport je krásný, ale i nebezpečný. Je napsáno v každém programu. Pro ECO rally to neplatí? Obezřetnost je nutná jak na straně návštěvníka akce, tak i jezdce! Kde byly přilby, kombinézy,….? Diváci byli naštvaní, závodníci zoufalí a organizátoři měli pštrosího bobříka mlčení. S půlhodinovým zpožděním se po okruhu projel „vláček“ legend a první erzeta mohla startovat. Tedy první polovina startovního pole MČR, pak vozy MČR HA a nakonec druhá polovina vozů MČR. Mezitím se setmělo a přes Sosnovou se přehnala bouřka. Toto se pořadatelům opravdu, ale opravdu nepovedlo! První černá kaňka.

Rally Bohemia 2019 – Mladá Boleslav – 12. – 14.7.2019

Sobota. I když kompaktnost itineráře MČR HA a MČR nedávala příliš prostoru pro přejezdy, připravil jsem si plán na focení obou podniků. Přihodil do auta holínky, rybářský pršiplášť a vyrazil směr Mladá Boleslav. Stihnout start historiků na Staroměstském náměstí nebyl problém. Předstartovní dění soudobých vozů také ne, včetně odmávnutí asi první dvacítky na startovní rampě. Přesun k cíli třetí zkoušky, na parkoviště, mi trvalo jen několik minut. Přišel jsem včas, abych stihl dojezd první poloviny startovního pole. Víc už jsem nestihl. Dalším vyhlídnutým místem bylo Bzí a tak mne čekal šedesátikilometrový přesun s limitem padesáti minut. Přesun, zaparkování a doběh na vyhlédnuté místo proběhl v pohodě. Jen počasí se připomínalo. Slunce, zataženo, deštík. Do příjezdu prvních soutěžáků je chvilka času, a tak sleduji pořadí v mobilu. Info je zajímavé a nezvyklé. 4 RZ Kopecký, Vlček venku. V pneu loterii s převahou vyhrává počasí. A po sedmé zkoušce je pořadí první Rovanperä, Mareš, Kopecký, Černý, Pech, Wagner a Dohnal. Další již ztrácejí přes minutu. Víc nestíhám. Začíná foto show doprovázená rozmary počasí. Nejprve historici. A následně s krátkým odstupem i soudobé vozy. Přetahuji vyhrazený čas a místo oběda fotím další auta.

Rally Bohemia 2019 – Mladá Boleslav – 12. – 14.7.2019

Do Sedlíšťka, na další fotopoint, bych to podle itineráře měl stihnout v pohodě. Na shellce si v poklidu dávám kávu a rozvážně přijíždím na vyhlédnuté místo. Parkuji, vytahuji proti dešťové doplňky a mířím k pásce. Pan pořadatel mne popohání. Startují ve dvacet dva! Nechápavě se na něj dívám. Kdo? Historici? Ne, ty už  jsou pryč! Ale to není možné! Jo, startovali o půl hodiny dříve! Nevěřím vlastním uším! Ale maják nulky mne vrací do reality. Není čas na nic jiného, než bleskově vybalit foťák. Kopejda mne nepřekvapil. Ale pořadatelé ano. Spustit sekci o půl hodiny dříve proti itineráři i informaci na webu? To jsem prostě nechápal a dodnes nechápu stejně jako další fotografové a diváci, kteří přišli na čas avizovaný v tištěném programu. Otočili se a odešli domů!? Nebylo se už téměř na co koukat! Druhá černá kaňka pro organizátory. Uvažuji co dál. Servis již nestíhám a tak mířím domů. A jak to dneska dopadlo? Pořadím zamíchala jedenáctá vložka Milíře a záludné místo v katu, kde udělalo defekt asi patnáct vozů. Pořadí Černý, Rovanperä, Kopecký, Mareš a Dohnal je příslibem zajímavé nedělní bitvy o místa na bedně. Napadají mne otázky. Jak to ustojí Černý? A co továrna, bude frontální útok? Jistěže ano! Kdo bude silnější, Kopecký nebo Rovanperä? A co Mareš a Dohnal?

Neděle. Dneska jede první MČR a pak teprve MČR HA. V sekci jsou dvě krátké a jedna super dlouhá zkouška. Moc prostoru pro vymýšlení míst na focení a přejezdů není. Předpokládám, že počasí bude zlobit jako včera. Tak vyrážím do Hodkovic nad Mohelkou. Že se tam podívám, si slibuji již dlouho. Příjezd a parkování stíhám na čas. Stejně jako pořadatelé start vozů do sekce. Černý přilétl a skočil na čas. Moc hezké. Ale Rovanperä je mu v patách. Ten tam snad ani nemá omezovač! To byl fofr a dlouhý let! Kopecký, Dohnal a kde je Mareš? Venku na předcházející erzetě. Proražený chladič a auto v potoce pod mostkem. První z kola venku. Moc pěkné místo na focení. Změna plánu. Čekám i na R2 a poršáky. To stojí za focení i koukání.

Rally Bohemia 2019 – Mladá Boleslav – 12. – 14.7.2019

Konečně balím a mířím do servisu. Sleduji přeskupení a eviduji změnu v pořadí. První Rovanperä, Kopecký, Černý. Dohnal havárie. Tak o zlatý věnec si to rozdají hoši z „továrny“. Odjíždím na poslední erzetu do Mladé Boleslavi. Dneska si hlídám časy startu zkoušek. Zatím to sedí a tak stíhám dát si kávu a při ní sledovat na radaru vývoj počasí. Zmoknu nebo ne? Kupodivu spadlo jen pár kapek a bylo po dešti. Tak dneska sucho. 15:04 a je to tady. Posledních pět ostrých kilometrů do cíle. Změní se něco? Ne. Spíš jízdy na efekt pro diváky, včetně oslavných koleček. Přecházím do prostoru před cílem a fotím portréty jezdců a následně i rampu. Zaslouženě zvítězil finský mladík Kalle Rovanperä. Vracím vestu a cestou domů hodnotím uplynulý víkend a nemůžu se shodnout. Jednu chvíli si říkám Bohemka se vydařila. Ano. Nové tratě, místa. Byla to hrůza. Ano. Takový zmatek především v pátek a v sobotu jsem ještě nezažil. Uklidňuji se. Doufám, že organizátoři pro příští rok to dobré zachovají a chyby, o kterých jistě vědí, odstraní. A pak to bude paráda. Snad tentokrát budou pamatovat s programy i na novináře. Ale to se dozvím až příští rok.

Rally Bohemia 2019 – Mladá Boleslav – 12. – 14.7.2019

Krátký pohled do výsledkové listiny 46. Rally Bohemia – absolutní pořadí :

1. #4 Rovanperä Kalla – Halttunen J. Škoda Fabia R5 evo 1:37:27,2
2. #1 Kopecký Jan – Dresler Pavel Škoda Fabia R5 evo 1:37:46,9    +19,7
3 #5 Černý Jan – Černohorský Petr Škoda Fabia R5 1:38:36,3 +1:09,1
4. #15 Wagner Simon – Stein Anne K. Škoda Fabia R5 1:40:09,5 +2:42,3
5. #6 Štajf Vojtěch – Havelková Veronika Volkswagen Polo GTI R5 1:40:34,9 +3:07,7