2023MotoSport

XVII. Radouňská Rallye

V kalendáři Českomoravského poháru rallye 2023 byl třetí podnik vyhrazen organizátorům z Okrouhlé Radouně, kteří jej připravili pod názvem „XVII. MULTI-S Radouňská Rallye, Memoriál Františka Michálka, v termínu 23. – 24. června 2023. Stejně jako loni, tak i letos organizátoři připravili pro jezdce a diváky celou řadu příjemných změn. Zařazení krásného šotolinového úseku do první erzety byla sice loňská novinka, ale až letos si jej jezdci i diváci mohli díky příznivému počasí užít naplno v prašné podobě. Druhou podstatnou novinkou bylo přidání páté rychlostní zkoušky do sobotního itineráře. To že všechny testy, i ty „notoricky“ známé, byly oproti loňsku více či méně upraveny, jezdce jistě nepřekvapilo a diváky potěšilo. Ale jedna nevýhoda by se přece jen našla. Již to nebyla „pětníková“ akce a stihnout navštívit všechny erzety se prostě nedalo. Nezbylo než si vybrat, která místa pro sledování a já pro fotografování navštívím.

V pátek to byla jasná volba. První erzeta a šotolinový úsek. Fotografická turistika od výjezdu na silnici před Horní Radouní proti směru jízdy. Než zapadlo slunko, to jsem neviděl, protože bylo zataženo, jsem došel až na kótu 588. Následoval rychlý přejezd na další šotolinový úsek, k váze, kde jsem již za šera stihl závěr startovního pole, na kterém jsem si otestoval blesk. Loni se v této době přihnala průtrž mračen s bouřkou. Letos začalo jen jemně pršet a déšť skončil až nad ránem.

Na sobotní dopoledne jsem si pro focení vybral klasiku. Kosu na páté erzetě. Sice jsem tam fotil i loni, ale to místo se mi líbilo, a tak jsem se tam opět vypravil. Nezklamalo mne, i když popravě řečeno, čekal jsem více akčních průjezdů, ale oproti loňsku byly silnice jen vlhké. Celé dopoledne bylo zataženo, ale další voda již nespadla. Přesto bylo co fotit. Pro odpolední focení byly na výběr dvě varianty. Buď přejezd na poslední erzetu do Radíkova, nebo přejet k „lesnímu retardéru“ před koncem osmého testu. Focení v lese je vždy problematické. Buď je málo světla, když je zataženo. Nebo jsou na autech bílé fleky, když svítí slunce. Bylo zataženo. Vyrazil jsem k retardéru. Průjezd prvních deseti aut byl v pohodě. Pak nesměle a za chvíli zcela, opanovalo sluníčko modrou oblohu. A to byl předčasný konec mého focení na krásné akci. Přejel jsem do servisu vrátit vestu a vydal se k domovu.

Několik údajů o XVII. Radouňské rallye, konané 23.- 24. června 2023.

Počet startujících posádek                      :           132
Počet posádek v cíli                                  :             89
Celková délka rychlostních zkoušek      :          107,5 km

Krátký pohled do výsledkové listiny – absolutní pořadí :

1. #2 Šikl Martin – Vilímek Petr Mitsubishi Lancer Evo IX 57:01,7
2. #1 Zedník Petr – Zedníková Olga Ford Fiesta Rally2 57:47,1 +45,4
3. #8 Kopáček Michal – Bernas Jan Subaru Impreza WRX STi 58:14,9 +1:13,2
4. #11 Zabloudil Štěpán – Pecina M. BMW M3 E36 59:06,5 +2:04,8
5. #6 Odehnal Vladimír – Pořízek L. Mitsubishi Lancer Evo IX 59:10,4 +2:08,7