2023MotoSport

ME Autocross Nová Paka – 2023

Pátý podnik Mistrovství Evropy v Autocrossu 2023 se uskutečnil v novopacké Štikovské rokli v termínu 1. a 2. července 2023. O body do evropského a českého hodnocení bojovali jezdci v divizích: Touring Autocross, Super Buggy, Junior Buggy, Buggy 1600 a ve vloženém podniku Kartcross – Mascom Cup. Sobotní program začínal dopoledne volným tréninkem, na který navázaly dva bloky oficiálních měřených tréninků. V podvečer závodníci ještě stihli odjet první sérii rozjížděk. Druhou a třetí sérií rozjížděk začínal nedělní program. Odpoledne bylo vyhrazeno semifinálovým jízdám. Nedělní program vyvrcholil blokem finálových jízd.

Sobotní ranní příjezd do areálu Štikovské rokle jsem si naplánoval s časovou rezervou, neboť jsem očekával davy fanoušků. Ale asi jsem je minul, nebo ti skalní přijeli už v pátek, protože na nepovinná zahřívací kola se jich v diváckých sektorech pohybovalo značné množství. Zaparkoval jsem, z kufru auta vypakoval fotoaparát a pln očekávání vyrazil fotit. Závodní trať je divácky atraktivní s celou řadou míst, kde se dají pořídit akční záběry. Svoji sobotní fotopouť jsem odstartoval u kontrolního místa 5 pod diváckým sektorem B. S postupem času jsem obešel téměř polovinu povolených míst. Někde jsem se zdržel jen na jednu rozjížďku, jinde na celou sérii. Měřené tréninky již sledovaly téměř plné divácké sektory. Po nočním vydatném dešti byl okruh mírně blátivý ale ve slunečném počasí trať rychle vyschla. Mazlavé bláto nahradil prach. Noční můra pořadatelů, ale rajská hudba fotografů. Oblaka prachu na záběrech zakrývají rušivé prvky a dodávají jim akčnosti. A když se přidá správný směr slunečního svitu je šance pořídit pěknou fotku téměř stoprocentní. V zápalu focení jsem si ani nestihl všimnout, jak sobotní čas tréninků rychle uběhl. A než jsem se nadál, na startovním roštu pomocníci startéra řadili buggyny do první rozjížďky. Start, krátká rovinka a nájezd do první zatáčky. Místo s dramatickým nábojem jak pro diváky, tak i pro fotografy. S poslední rozjížďkou se za obzor Štikovské rokle schovalo i sluníčko a já vyrazil k domovu.

Nedělní příjezd do Nové Paky byl ještě časnější než v sobotu, neboť start druhé série rozjížděk byl již v 8:00. Kromě brzkého vstávání jsem měl větší obavy z počasí. V předpovědi „slunečno“ bylo nahrazeno variantou „mírně zataženo s občasnými přeháňkami“. A realita? Zataženo a během dopoledne dvě vydatné přeháňky. První se trefila do přestávky mezi druhou a třetí sérií rozjížděk. Druhá si vychutnala jezdce i diváky při rozjížďce buggyn a plechovek. V přestávce před semifinálovými a finálovými jízdami se postupně vyčasilo a do Štikovské rokle se vrátilo sluníčko, které přivítaly plné divácké sektory. Odpolední program měl rychlý spád s vrcholem pěti finálových rozjížděk s pódiovou vložkou. Program vyčerpán a věnce pro vítěze předány. Odjíždím se spoustou krásných zážitků, paměťovými kartami plnými akčních záběrů a předsevzetím vrátit se a projít si zbylá místa pro focení. Příští rok na shledanou.

Dokonalý informační a výsledkový přehled ME autocross Nová Paka – zde: