2023MotoSport

50. Bohemia Rally Mladá Boleslav 2023

Pátým podnikem PSG Mistrovství České republiky v rally byla jubilejní 50. Bohemia Rally Mladá Boleslav v klasickém červencovém termínu, od pátku 7. do neděle 9. července 2023. Páteční část se odehrávala na českolipsku, sobotní v okolí Turnova a nedělní v Mladé Boleslavi a blízkém okolí.

Páteční program začínal v pravé poledne, kdy startoval shakedown. Jeho trasa byla stejná jako loni, Loukov – Kruhy s diváckým místem v Březině. Ostrý start do první rychlostní zkoušky byl v areálu sosnovského Autodromu. Tři okruhy a čas se měřil.

Scénář soutěže je již několik let obdobný, i když drobné změny by se našly. Slavnostní zahájení bylo na mladoboleslavském náměstí v sobotu o desáté. Z rampy posádky popojely ke startu druhé rychlostní zkoušky s názvem Městská. Po krátké zastávce v servisu na ně čekalo dopolední duo testů s názvem Kvítkovice a Radostín. Po poledním servisu si v rychlém sledu vše ještě jednou zopakovaly. Posádky to měly jasně dané, ale já jsem si musel svůj pracovní plán připravit. Po loňských zkušenostech jsem mladoboleslavský prolog vynechal a z domova jsem zamířil přímo na třetí test. Cílem byla zatáčka před obcí Dubecko, kde to loni žilo. Tentokrát proběhlo vše podle plánu. Dojezd v pohodě s časovou rezervou, zaparkování téměř u pásky ve stínu. V poklidu jsem došel na vytipované místo a ranní dokonalost skončila. Tam kde loni byla louka s davy skotačících fanoušků, bylo pole s obilím a tudíž zakázaný prostor! Když jsem se probral ze šoku, usoudil jsem, že sice loňské záběry nezopakuji, ale přece jen to je zajímavé místo, a tak jsem zůstal. Na hledání jiné lokality stejně již nebylo moc času. Průjezd prvních dvou vozů, Dohnalova Fordu Fiesty WRC a Citroënu C3 WRC pilotovaný Janem Skálou byl v pohodě. Jenže mezi dalšími průjezdy byly čím dál tím delší prodlevy. Vydržel jsem do poloviny startovního pole historiků a pak jsem se vydal zpět ke Kvítkovicím. Cestou jsem pořídil několik záběrů a u auta se rozhodoval co dál. Na přejezd do Hodkovic bylo již pozdě. Druhý průjezd měl začít za deset minut, a tak jsem zůstal. Naštěstí odpolední průjezdy již byly bez prodlev, a tak za necelé dvě hodiny bylo hotovo. Zbývala jen hodinová cesta domů.

Tahákem nedělního programu byla stále rychlostní zkouška Zvířetice. Oproti loňsku sice mírně modifikovaná, ale úvodní šotolinový úsek pořadatelé zachovali. Ráno jsem zaparkoval ve stínu lesa na příjezdové silnici k obci Bítouchov. A vydal se prašnou cestou směrem k Hrdlořezům. Bohužel i zde bylo zaseto obilí. Tím se divácký prostor pro sledování průjezdů výrazně zmenšil, a navíc oproti loňsku přibylo nepopulárních cedulek „Zakázaný prostor“. Což vedlo k řadě vyhraněných konfliktů mezi diváky a traťovým komisařem. Já jsem si nakonec vytipoval několik míst na focení, které jsem postupně při průjezdu startovního pole navštívil. I když jsem měl z domova připravenou variantu i na odpolední průjezd, úmorné vedro vše změnilo. Odjel jsem do Mladé Boleslavi na desátou erzetu. Když jsem dofotil posledního historika, už se čekalo na příjezd prvních vozů do prostoru před cílovou rampou. Dramatická jubilejní bohemka je minulostí. I přes celou řadu nářků a připomínek, které jsem za ty tři dny od diváků i pořadatelů slyšel, jsem si ji užil.

Krátký pohled do výsledkové listiny 50. Bohemia Rally Mladá Boleslav 2023 – absolutní pořadí :

1. #5 Stříteský Dominik – Hovorka Jiří Škoda Fabia R5 1:20:52,8
2. #1 Kopecký Jan – Hloušek Jan Škoda Fabia Rally2 evo 1:20:53,6 +0,8
3 #4 Březík Adam – Krajča Ondřej Škoda Fabia R5 1:22:08,4 +1:15,6
4. #3 Cvrček Věroslav ml. – Prokorát Tomáš Škoda Fabia R5 1:23:22,7 +2:29,9
5. #6 Jirásek Aleš – Machů Petr Škoda Fabia R5 1:23:46,6 +2:53,8