2023FotbalSport

FK Varnsdorf – FC Vysočina Jihlava  3:3 (1:2)

Ve dvanáctém kole podzimní části F:NL ročníku 2023/24 přivítali varnsdorfští fotbalisté na svém stadionu 8. října 2023 mužstvo se středu tabulky, celek FC Vysočina Jihlava. Předzápasová bilance hostů po jedenáctém kole – 5 vítězství, 2 remízy a 4 porážky a v tabulce 17 bodů. Statistika domácích – 0, 5, 6, průběžně poslední místo v tabulce s 5 body. V nepříliš vlídném, téměř podzimním počasí, se na další pokus o letošní první výhru domácích přišlo do Kotliny podívat něco málo přes čtyři stovky diváků.

Úvod zápasu, tedy prvních asi deset minut, vyšel varnsdorfským na jedničku. V páté minutě se po kombinaci na levé straně s míčem do vápna prodral Martin Ambler, který byl jihlavským Svobodou nedovoleně zastaven. Rozhodčí ukázal na místo pokutového kopu, který bezpečně proměnil Filip Firbacher – 1:0. Jenže hosty obdržená branka evidentně nezaskočila, spíše ukolébala domácí, kteří polevili v důslednosti a byli za to následně potrestáni. Nejprve v 15 minutě po rohovém kopu hostů se ve skrumáži v malém vápně nejlépe zorientoval Filip Vedral a propálil vše, co mu stálo v cestě, 1:1. A za tři minuty to již bylo 1:2. Tureček přenesl hru na Tomáše Fraňka, který měl dostatek času na zpracování a zakončení. Varnsdorfští i přes celou řadu slibných akcí, nedokázali do konce první půle vyrovnat.

Druhá polovina utkání byla hodně dramatická s celou řadou zvratů a zkratů. Varnsdorfští se vrhli do útoku a vyrovnání se dočkali v 54 minutě. Po rozehrání standardní situace na hranici velkého vápna, vybídl Denny Samko nigerijského záložníka Solomona Osaghaeho ke střele a ten se parádně trefil pod břevno – 2:2! V padesáté deváté minutě byl po zákroku na jednoho z varnsdorfských hráčů vyloučen jihlavský Justin Araujo-Wilson. Přesilovka domácích vyústila v 62 minutě v další branku, když si míč do vlastní branky srazil Emir Tonbul – 3:2. Domácí měli o jednoho hráče v poli více, ale na jejich hře to moc znát nebylo. Do několika nebezpečných akcí se dostali spíše hosté. Další dramatický moment se odehrál v 82 minutě. Za faul si Emir Tonbul vysloužil druhou žlutou kartu a šel se předčasně osprchovat. Jenže Hosté se i v devíti nehodlali smířit s porážkou a vše vsadili na útok. To se jim vyplatilo. V 90 minutě zaskočili obranu domácích a Amadin Marvis Ogiomade vyrovnal. Varnsdorfským nastavených pět minut na další zvrat v utkání nestačilo. Nezbývá než opět konstatovat: „ … z pohledu hostů je nerozhodný výsledek a jeden bod do tabulky jejich vítězstvím. Varnsdorfští si dva body prohráli. Jak moc jim budou chybět, to se uvidí na konci sezony.“ A zdá se, že hodně.